Gå til sidens hovedinnhold

Vadsø reiser seg for å støtte Lilly

Artikkelen er over 7 år gammel

Moren til operasangerinnen Lilly Jørstad, Olga Jørstad, er så opprørt over at datteren ikke får bli norsk statsborger, at hun sliter med nattesøvnen. Nå tar familien og Vadsøs innbyggere grep.

(Finnmarken)

Operakarrieren til den meget talentfulle sangerinnen Lilly Jørstad kan henge i en tynn tråd etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) nektet å gi henne norsk statsborgerskap. Operasangerinnen og hennes familie i Vadsø fikk heller ikke noe positivt svar fra Utlendingsnemda (UNE), når de avslo anken.

Frustrert

Mamma Olga Jørstad og hennes kjæreste Torbjørn Nordgård er oppgitt over behandlingen datteren får fra UDI. Ifølge dem skulle saken vært løst allerede.

– Da Olga kom til Norge ble hennes statsborgerskap gitt i henhold til paragraf 8.3 i statsborgerforskriften. Den loven ble brukt for Kolanordmenn som kom tilbake til Norge. Da datteren Lilly søkte om statsborgerskap ble paragraf 8.2 benyttet, som behandler henne som en «vanlig innvandrer». Det er hun ikke. Hun er jo en av flere Kolanordmenn som er blitt invitert tilbake til Norge av staten, fastslår Torbjørn Nordgård.

Han legger til at Lilly i praksis har bodd i Norge i åtte år, men utenlandsstudier har ført at UDI ikke aksepterer at Lilly har vært lenge nok i Norge for å bli statsborger. Der er nemlig kravet sju år. UDI har regnet seg fram til at Lilly bare har bodd i Norge i fem år og seks måneder.

– Vi sitter her og syns dette er meget urettferdig. Lilly har de siste årene reist til Italia, Danmark, Ukraina og Russland for å bli ferdig med sine musikkstudier. Dette har skjedd som utveksling fra Universitetet i Tromsø. Da kan jeg ikke forstå hvorfor UDI ikke godkjenner denne tiden i søknaden om statsborgerskap, sier Olga Jørstad til Finnmarken.

Drømmen kan knuses

Den meget lyse operakarrieren står i fare for å gå i vasken fordi Lilly ikke får stipend eller studielån når hun studerer i utlandet. I dag er hun i Italia, og takket være midler fra familien har hun noen kroner å rutte med.

– Hun har tidligere fått stipend og lån, men ikke nå lenger. De pengene har hun ikke brukt på tull. Pengene har gått til å få seg en utdannelse og for å bli en bedre sanger. Dette ødelegger ikke bare livet til Lilly, det ødelegger også mitt. Vi har brukt mye tid på å få dette i orden, og vi er veldig frustrerte. Jeg sliter blant annet med å få sov fordi jeg bare tenker på hvordan hun har det, sier mamma Olga.

Familien og venner mener at det er blitt gjort en helt tydelig saksbehandlingsfeil fra UDI, som ikke har brukt den rette paragrafen i loven.

– I brevet fra UNE sto det at saken nå var avgjort og at den ikke kan ankes på nytt. Vi har en mulighet til å få omgjort dette, hvis vi kommer igjennom med at det har skjedd en saksbehandlingsfeil. Vi kan også gå til sak mot staten, men det vil koste enormt med penger. Vi kommer ikke til å gi oss før denne saken er over. Det kan jeg love, sier Nordgård bestemt.

Universitetet i Tromsø har også engasjert seg i saken og har skrevet et skriv til UDI.

Stor støtte

Tirsdag kveld ble det dannet en facbookgruppe for å vise støtte til Lilly Jørstad. I løpet av et lite døgn har den gruppen fått 200 medlemmer. Ildsjelene bak er vadsøværingene Ottar Zahl Jonassen, Anna Rostrup og Kjell R. Jørstad.

– Når folk blir feil- eller urettferdig behandlet engasjerer jeg meg. I denne saken har Lilly blitt urettferdig behandlet, og vi skal samle Vadsø og vise vår støtte, sier Zahl Jonassen. Han viser til at de nå har startet en underskriftskampanje, hvor målet er å samle inn over 500 underskrifter på at Lilly må få statsborgerskap snarest.

Utrolig talent

Det er liten tvil om at Lilly Jørstad har et vanvittig talent som operasangerinne. Hennes største ønske er også å stå på scenen i internasjonale konkurranser og representere Norge.

– Det er nok ikke alle som er klar over hvor stort opera egentlig er i verden. Ikke minst kreves det mye av dem som vil bli operastjerner. Dette arbeidet har Lilly lagt ned i mange år, og det vil hun fortsette med. At hun ikke får bli norsk statsborger fører til at Norge ikke får bruke en unik sangerinne som kan bli stor internasjonalt, sier Anna Rostrup, som også er musiker. Både familien og vennene i Vadsø er nå enige om å fortsette kampen om statsborgerskapet. De nekter nemlig å la dette talentet forsvinne.

Kommentarer til denne saken