Trodde nesehjul fra fly kunne komme fra Mehamn-ulykka

HAR LIGGET LENGE: Nesehjulet med oppheng som funnet ved Omgang bærer preg av å ha ligget i havet lenge. Nå er det slått fast at det ikke kommer fra mehamnulykka.Begge foto: Hugo Nicolaisen

HAR LIGGET LENGE: Nesehjulet med oppheng som funnet ved Omgang bærer preg av å ha ligget i havet lenge. Nå er det slått fast at det ikke kommer fra mehamnulykka.Begge foto: Hugo Nicolaisen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Da en snurvad dro opp et nesehjul fra et fly, mistenkte man først at det var vrakrester etter Mehamn-ulykka i 1982.

DEL

(Finnmarken) Etter nærmere undersøkelser hos Statens havarikommisjon for transport, viste det seg derimot at nesehjulet umulig kunne stamme fra Mehamn-ulykken 11. mars 1982, da nesehjulet derfra allerede var funnet.

En snurvadbåt leverte nesehjulet sammen med resten av fangsten sin på Båtsfjordbruket onsdag i forrige uke.

Var helt nedgrodd

Ansatte der tok nesehjulet inn på fiskemottaket, og kontaktet havarikommisjonen.

De ba om å få bilder av hjulet tilsendt, og sist fredag gjorde de sine undersøkelser.

Ved å se på bildene av nesehjulet og å se på rapporten og omstendighetene rundt ulykka, kunne kommisjonen konkludere med at funnet må stamme fra en annen ulykke enn den som skjedde ved Omgang 11. mars 1982.

- Umulig å vite

Avdelingsleder for luftfartsavdelinga i havarikommisjonen, Kåre Halvorsen, sier at det er svært vanskelig å anslå hvor nesehjulet kommer fra.

- Flere typer fly har samme type hjul, så dette kan komme fra nesten hvor som helst. Funn i havet kan ha kommet rekende fra mange plasser, så det er umulig å vite hvor dette hjulet kommer fra, sier Halvorsen til Finnmarken.

Vil gjerne ha tips

Havarikommisjonen anser saken med onsdagens funn ved Omgang som avsluttet, og kommer ikke til å undersøke nesehjulet videre.

- Vi får inn deler dann og vann som er tatt i trål og lignende. Det kan være fra krigens dager eller ting som har flytt langt. Da undersøker vi det opp mot flyulykker i området, sier Halvorsen.

Selv om det kan være vanskelig å finne opprinnelsen til vrakdeler, ser havarikommisjonen gjerne at folk fortsetter å tipse dem.

- Det er fint at folk informerer oss og tar kontakt om de finner noe i garn eller i fjæra. Fortsett med det. vi vil alltid prøve å finne ut hvor det kan stamme fra, sier han.

Artikkeltags