Gå til sidens hovedinnhold

Norske eksperter på atomsikkerhet ble holdt igjen i Russland

Artikkelen er over 3 år gammel

To av fylkesmannens folk ble stanset og holdt tilbake på vei hjem, omtrent samtidig som Norge og Russland markerte samarbeidet om atomsikkerhet.

Det skriver The Independent Barents Observer (BO). Utenriksdepartementet (UD) sier de ser alvorlig på hendelsen, som fant sted forrige uke.

– De to er involvert i Fylkesmannen i Finnmarks aktiviteter på atomsikkerhetsområdet, som er en viktig del av vårt atomsikkerhetssamarbeid med Russland. Begge to har svært lang fartstid i det norsk-russiske samarbeidet over grensen i nord. Vi ser alvorlig på hendelsen. Det er bekymringsfullt om dette skulle ramme den videre fremdriften i atomsikkerhetssamarbeidet, som ellers har vært en suksesshistorie i det norsk-russiske forholdet i nord, skriver departementet i en epost til iFinnmark.

Ekspertenes identitet, hvor lenge de ble holdt tilbake og hendelsens dato er ikke blant detaljene som UD eller Fylkesmannen har ønsket å oppgi. Fylkesmann Ingvild Aleksandersen sier til BO at hun nå har alle sine folk tilbake i Finnmark.

Russlands grensevakt hører under landets sikkerhetstjeneste FSB.

LES OGSÅ: Utskiping av radioaktivt avfall fra Russland er i gang: – En historisk dag, sier Børge Brende

Det årlige møtet i den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen fant sted i Murmansk tirsdag 4. september. Statssekretær Audun Halvorsen var i Russland hele forrige uke. Andrejevbukta i Murmansk fylke med sitt lager av radioaktivt avfall var blant stoppestedene.

Det skriver UD i en pressemelding.

– Atomsikkerhetssamarbeidet mellom Norge og Russland er en sentral dimensjon i det bilaterale forholdet, og bidrar til sikkerhet og tillitsbygging på begge sider av grensen, sier Halvorsen i pressemeldingen.

CNBC: Russland har mistet atomrakett i Barentshavet

 

Kommentarer til denne saken