Det skriver The Independent Barents Observer (BO). Utenriksdepartementet (UD) sier de ser alvorlig på hendelsen, som fant sted forrige uke.

– De to er involvert i Fylkesmannen i Finnmarks aktiviteter på atomsikkerhetsområdet, som er en viktig del av vårt atomsikkerhetssamarbeid med Russland. Begge to har svært lang fartstid i det norsk-russiske samarbeidet over grensen i nord. Vi ser alvorlig på hendelsen. Det er bekymringsfullt om dette skulle ramme den videre fremdriften i atomsikkerhetssamarbeidet, som ellers har vært en suksesshistorie i det norsk-russiske forholdet i nord, skriver departementet i en epost til iFinnmark.

Ekspertenes identitet, hvor lenge de ble holdt tilbake og hendelsens dato er ikke blant detaljene som UD eller Fylkesmannen har ønsket å oppgi. Fylkesmann Ingvild Aleksandersen sier til BO at hun nå har alle sine folk tilbake i Finnmark.

Russlands grensevakt hører under landets sikkerhetstjeneste FSB.

LES OGSÅ: Utskiping av radioaktivt avfall fra Russland er i gang: – En historisk dag, sier Børge Brende

Det årlige møtet i den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen fant sted i Murmansk tirsdag 4. september. Statssekretær Audun Halvorsen var i Russland hele forrige uke. Andrejevbukta i Murmansk fylke med sitt lager av radioaktivt avfall var blant stoppestedene.

Det skriver UD i en pressemelding.

– Atomsikkerhetssamarbeidet mellom Norge og Russland er en sentral dimensjon i det bilaterale forholdet, og bidrar til sikkerhet og tillitsbygging på begge sider av grensen, sier Halvorsen i pressemeldingen.

CNBC: Russland har mistet atomrakett i Barentshavet