– Jeg ønsket å vise frem at uttalelsene til våre politikere får ringvirkninger i befolkningen. Budskapet ved å legge ut bildet var å vise hva som skjer når politikere uttaler seg negativt offentlig, sier Johannes Tariku Bredesen.

«Ut med svartinga»

Dagen etter valget, der Høyre og Frp tok ledelsen allerede i første måling, fikk Bredesen en lite hyggelig melding på telefonen.

«Frp å ut med svartinga», sto det å lese på mobilskjermen. Bredesen valgte å ta skjermbilde og legge det ut på Facebook i et innlegg der han setter lys på problematikken.

– Meldingen ga meg mildt sagt et sjokk. Først ble jeg sint, så trist, skriver han i innlegget sitt.

Ovenfor iFinnmark bekrefter han at det var mange følelser i sving da han fikk se meldingen.

– Dette viser at tilhengerne tar etter det politikerne sier. Det er trist når sånt skjer. Jeg mener at vi har kommet så langt nå at hudfarge ikke skal være avgjørende, og dette er ikke greit, slår han fast.

Samtidig understreker han at det ikke er avsenderen han er ute etter. Det er budskapet i meldingen han ville offentliggjøre, for å sette lys på det han ser på som en stor utfordring i dagens samfunn.

– Det var en bekjent av meg som sendte meldingen. Jeg har tatt kontakt med han, og han har beklaget det hele ovenfor meg. Men så tenker jeg, at jeg er jo ikke den eneste mørkhudede personen i Norge. Hvor mange andre er det som mottar slike meldinger og blir hetset i Norge hver dag, undrer han.

Les også: Må innvandrere lære seg å ha en annen tålegrense enn flertallet?

Negativ debatt

Bredesen er folkevalgt i Miljøpartiet de grønne, men understreker at han ikke uttaler seg som politiker i denne saken.

– Partitilhørigheten skal ikke ha noe å si i en slik debatt. Dette handler om mennesker, som blir omtalt på en respektløs måte kun på bakgrunn av hvilken hudfarge de har. Denne kampen tar jeg ikke for meg selv, men for alle mørkhudede, slår han fast.

Han påpeker at tonen i innvandringsdebatten har vært lite hyggelig de siste årene, og mener at det ikke blir godt nok tatt tak i av våre folkevalgte.

– Bildet som tegner seg for meg er at det er greit å kalle både asylsøkere og innvandrere for svartinger. Tonen er ikke bra i debatten, og etter min mening blir det ikke tilstrekkelig tatt tak i det. Det burde vært slått enda hardere ned på, sier Bredesen.

I kommentarfeltet under innlegget har flere vist sin støtte til Bredesen.

«Utrulig trist at du har fådd ei sånn mld. mye frykt å uvitenhet der ute. Man blir bare trist.», skriver en bekjent.

«Det er ganske så utrolig at noen kan skrive noe sånt. Stå på Johannes!», står det å lese fra en annen. Bredesen setter pris på tilbakemeldingene, og sier at han ikke er overrasket, men hadde forventet at han skulle få en slik melding en dag.

– Jeg er oppvokst i Vardø, det er mange som kjenner meg her, og for å være helt ærlig, så har jeg ikke opplevd mye rasisme. Men når det først kommer, så treffer det hardt. Jeg visste at det kom til å skje en dag, og visste at det kom. For når man har politikere som uttaler seg i negative ordelag, så følger tilhengerne etter. Politikerne er våre forbilder, slår Bredesen fast.

Les også: Mann truer ungdommer med innvandrerbakgrunn: – Bring dem til meg, død eller levende