Pikenes neste festival får fotballtema. Tre lag spiller samtidig (!) ute i vinterkulda

UTENDØRSTURERING I FEBRUAR: Fotball, politikk og penger blir store elementer i neste Barents Spektakel. Pressesjef Michael Miller og Luba Kuzovnikova, kunstnerisk ansvarlig, ved arrangørselskapet Pikene På Broen, vil få helt vanlige folk til å melde seg på turneringen - hvor tre lag spiller samtidig på banen.

UTENDØRSTURERING I FEBRUAR: Fotball, politikk og penger blir store elementer i neste Barents Spektakel. Pressesjef Michael Miller og Luba Kuzovnikova, kunstnerisk ansvarlig, ved arrangørselskapet Pikene På Broen, vil få helt vanlige folk til å melde seg på turneringen - hvor tre lag spiller samtidig på banen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Temaet for neste Barents Spektakel er kanskje litt utypisk for årstiden, men henger sammen med hva som skjer i global idrett for tiden.

DEL

Spenningen mellom fotball og politikk er temaet for neste Barents Spektakel, som arrangeres 21. til 25. februar i Sør-Varanger.

– Fotball angår hele regionen, og Russland har VM neste år. Vi ser på gleden og det folkelige; pengespill, kapitalisme og andre ting som berører verden – som korrupsjonsskandalene, sier kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova til iFinnmark.

LES OGSÅ: Slik feirer de sitt nye lokale midt i byen

Fotballturnering med vri

En serie utendørs fotballkamper blir også arrangert av kunstprodusentene i Pikene På Broen. Tre lag deler en sekskantet bane samtidig, med hvert sitt mål. Vinneren er den som slipper inn færrest mål.

– Vi skal ha en rekrutteringskampanje og prøve å få vanlige folk som representerer bestemte yrker eller problemstillinger, fortsetter Kuzovnikova.

Datarock er allerede annonsert som en headliner til festivalen. Arrangørene setter også opp kunstprosjekter sentrert rundt fotballen.

– Vi danser, synger og snakker om fotball, sier Kuzovnikova.

LES OGSÅ: Dette bandet kommer til Finnmark i februar

KONTROVERSIELT: Luba Kuzovnikova vil se på både hyggelige og kontroversielle sider ved idretten.

KONTROVERSIELT: Luba Kuzovnikova vil se på både hyggelige og kontroversielle sider ved idretten. Foto:

Klimasak i is

I en pressemelding fra Pikene På Broens kommunikasjonssjef Michael Miller står følgende: «Fotball og VM blir ofte kalt «brød og sirkus» og sett som en lur metode for å distrahere «massene» fra samfunnsproblemer og urettferdighet.

Protestene i Brasil mot politisk og økonomisk urettferdighet i forbindelse med VM 2013, og de siste FIFA-skandalene med beskyldninger om kjøp av stemmer for å få VM til Russland og Qatar, har ført til medieoppslag om korrupt forretningspraksis i elitefotballen.

Likeverdig deltakelse og kollektivt jubelbrus fra millioner av tilskuere, er omgjort til millionprofitt for World Cups, UEFA Champions League m. flere.»

Pikene På Broen har også tidligere brukt dagspolitiske saker i Barents Spektakel. Under forrige festival holdt de en «rettssak» regissert av Morten Traavik mot oljenæringen, inspirert av det reelle klimasøksmålet mot staten.

Oppsetningen foregikk i en stor isskulptur like ved Kirkenes sentrum.

LES OGSÅ: Folkedomstolen hørte ikke på Rune – «dommen» ble ja til å la barentsolja ligge

FOLKEDOMSTOL:  Jussprofessor Hans Petter Graver (UiO) var en av talerne under «rettssaken» mot oljebransjen i mars.

FOLKEDOMSTOL: Jussprofessor Hans Petter Graver (UiO) var en av talerne under «rettssaken» mot oljebransjen i mars. Foto:

Artikkeltags