Nærmere 150 tonn is fra Andrevann stables og formes til en is-arena på Kirkenes torg. Kunstneren Peder Istad sier han har jobbet med is som byggemateriale i omtrent hundre prosjekter siden 1992.

– Utfordringene går på det logistikkmessige og formgivingen, forklarer han under arbeidet i Kirkenes.

Arenaen tas i bruk til åpningsseremonien onsdag 21. februar. Planen er å smelte rock og fotball sammen til én fankultur.

Laibach, det første rockebandet til å opptre i Nord-Korea, står for musikken.

Frode Berg-prosjekt

– Når vi valgte tema, så vi på hva som er aktuelt. Her i grenseland er det Russland som vertskap for fotball VM, forteller Kuzovnikova.

Under konserten vil jentefotballag fra Murmansk og Sør-Varanger marsjere og danse, konkurrere og utfordre hverandre.

Frode Berg-saken preger festivalen. Prosjektet «Frodes Grense» vil bestå av grensestolper som plasseres i og rundt Kirkenes, tilegnet den tidligere grenseinspektøren som sitter fengslet i Moskva.

Berg er styremedlem i Pikene På Broen, som arrangerer Barents Spektakel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Lokal og utenbys rock

Fotballinteresserte kan også utfordre selveste Arne Scheie til spørrekonkurranse. «Hot Seat er en lek som viser hvor mye fotball faktisk betyr for veldig mange mennesker, og hvor mye kunnskap (og lidenskap) folk i mange land går rundt med til daglig» skriver festivalen.

Ondt Blod fra Sør-Varanger har slått gjennom internasjonalt med sin rock, og tar med nye låter fra sitt kommende album når de spiller fredag.

Samovarteateret setter opp det nye stykker «Sannhet», og lørdag arrangeres massegymnastikk på torget.

Musikk-headlineren er Datarock. Lørdag framfører de noen av sine låter som har blitt brukt i FIFA-spillene. De spilte også på festivalen i 2011.

Det politiske prosjektet «Nordting» kommer tilbake. Partiet/folkesamlingen/seperatistbevegelsen hadde sin tredje samling på Barents Spektakel i 2017.