TV 2: UD bekrefter at de har tatt kontakt med Russland om Frode Berg

HÅP: Familien til Frode Berg lever i uvisshet om når han kan komme hjem. Advokat Brynjulf Risnes tror det kan skje i løpet av sommeren.

HÅP: Familien til Frode Berg lever i uvisshet om når han kan komme hjem. Advokat Brynjulf Risnes tror det kan skje i løpet av sommeren. Foto:

Utenriksdepartementet bekrefter overfor TV 2 at de har kontaktet russiske myndigheter for å finne en mulig løsning og en eventuell utlevering av Frode Berg. Men så langt skal ikke president Vladimir Putin ha mottatt noen søknad.

DEL

I april ble Frode Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje. Snart to måneder etter er det fortsatt usikkert hva som blir kirkenesmannens skjebne. Overfor TV 2 sier Bergs advokat, Brynjulf Risnes, at det er et positivt tegn at han ennå ikke er overført til en av landets beryktede fangeleirer.

– Det normale i en slik situasjon er at man overføres til en mer permanent leir. Ikke i Moskva, men ganske langt unna. Det at de holder ham i dette varetektsfengselet i Moskva tenker vi er et tegn på at forhandlinger pågår og at en løsning kan være i sikte., sier Brynjulf Risnes til TV-kanalen.

LES OGSÅ: Putin utelukker ikke benådning av Frode Berg

Benådning

Vladimir Putin sa under et møte med statsminister Erna Solberg i april i St. Petersburg at det kunne bli aktuelt med en benådning av nordmannen. Putin har to måneder etter ikke mottatt noen slik søknad.

– Jeg har ingen informasjon om at en søknad er blitt levert, sa pressetalsmann Dimitrij Peskov under et telefonmøte med russisk presse torsdag.

LES OGSÅ: Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes

Risnes sier til TV 2 at han ikke tror det er en vits i å sende en benådningssøknad før det kommer signaler om at Norge og Russland er blitt enige om vilkårene for en eventuell løslatelse.

Pressetalskvinne Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet bekrefter overfor TV2 at de har sagt fra til russiske myndigheter at de ønsker at Frode Berg skal komme hjem til Norge.

Familie i uvisse

Samtidig sitter familien hjemme i Kirkenes med en uvisshet om Bergs videre skjebne.

– De sitter jo i en situasjon hvor ting kan skje når som helst, men de må også ta høyde for at det kan ta tid. Så de sitter i en konstant spenningstilstand som er veldig vanskelig å håndtere, sier Risnes som overfor TV2 sier at han tror at det kan bli en løsning på saken og at Frode Berg kan komme hjem innen sommeren er over.

NRK melder lørdag at det i dommen mot Frode Berg, som media nå har fått tilgang til, at Berg har vært på fem forskjellige oppdrag i Russland. Hver gang skal han ha gitt 3000 euro til en russisk kontakt. Dette gjør dommen mot Berg enda mer alvorlig enn det som hittil har vært kjent.

Facebook-like

Artikkeltags