Soldatene på Vardøhus kan bli reddet av mer utdanning

For to uker siden samlet vardøværingene seg til protest for de foreslåtte kuttene ved Vardøhus festning. Nå sier Forsvaret at de leter etter en måte å beholde soldatene på festningen på.

For to uker siden samlet vardøværingene seg til protest for de foreslåtte kuttene ved Vardøhus festning. Nå sier Forsvaret at de leter etter en måte å beholde soldatene på festningen på. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Forsvaret ser på mulighetene for et tettere samarbeid med Garnisonen i Sør-Varanger.

DEL

(Finnmarken) Dersom Forsvaret får til en god nok militær utdanning for dem, kan soldatene ved Vardøhus festning få bli værende. Det sier John Einar Hynaas, leder for Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon, til NRK.

- Jeg understreker at det ikke er bestemt at soldatene skal bort. Vi jobber med saken og ser på løsninger der vi kanskje kan få til et enda bedre utdanningssamarbeid med Kirkenes, slik at vi kan gi dem en utdanning som gjør at de er godkjent som HV-soldater, sier han.

I dag har Vardøhus festning et samarbeid med Garnisonen i Sør-Varanger. Nå jobbes det for at dette samarbeidet skal bli tettere, og i større grad inkludere soldatenes utdannelse.

- Klarer vi ikke det, så vil utfallet bli at soldatene tas ut, sier Hynaas til NRK.

Kommandant trakk seg

Det var lokalavisa Østhavet som først fortalte om Forsvarets forslag om å fjerne soldatene ved festninga. Forslaget gjorde at kommandant Elisabeth Eikeland trakk seg fra stillingen sin.

- Jeg kan ikke stå inne for at soldatene nå skal fjernes. Og jeg velger derfor å trekke meg som kommandant, sa Eikeland til Østhavet.

Les mer: Kommandanten i Vardø trekker seg i protest

Det ledet til et sterkt engasjement blant Vardøs befolkning. De samlet seg til to protestdager - først ved å slå ring om festningen, og dagen etter i forbindelse med markeringen av D-dagen.

Les mer: Slo ring om Vardøhus

Ber Forsvaret finne tilbud

Leder i foreningen Vardøhus festnings venner, Turid Ramleth, var sentral i markeringene, og holdt appell utenfor festningen.

- For oss i Vardø er festningen mer enn en stor steinkonstruksjon, den er en del av vår identitet, sa hun.

Nå sier hun til NRK at hun håper Forsvaret gjør en innsats for å finne et godt utdanningstilbud til soldatene.

- Hvis det er det som skal til, at de skal få en enda bedre militær tjeneste, så synes jeg man må gjøre noe med det, og ikke tenke tanken en gang på å fjerne soldatene, sier Ramleth.

Artikkeltags