Gå til sidens hovedinnhold

Opphever frifinnelsen av litauisk snøkrabbefisker: – Viser at Norge har kontroll over egen sokkel

Artikkelen er over 4 år gammel

Det litauenske rederiet Arctic Fishings ble i januar i år frifunnet for å ha fisket snøkrabbe på den norske siden av delelinja. Nå har Hålogaland lagmannsrett kommet frem til en annen konklusjon.

– Det var jo ingen som hadde tiltro til at den dommen skulle bli stående. Tolkningen som Øst-Finnmark tingrett hadde gjort var gal. Den nordøst-atlantiske fiskerikommisjonen hadde ingenting med dette å gjøre, sier Harald Sakarias Brøvig Hansen, stipendiat ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI).

NRK Finnmark meldte først om saken.

Feil konklusjon

Han har blant annet forsket på internasjonal fiskeriforvaltning og havrett, og er overbevist om at Øst-Finnmark tingrett kom frem til feil konklusjon tidligere i år.

– Havrettstraktaten sier at staten har full suverenintet over den norske sokkelen, den sier ingenting om at de utenlandske trålerne hadde rett til å fiske på norsk sokkel, mener Hansen.

Båten Juros Vilkas, som tilhører det litauiske selskapet Arctic Fishing, ble innbrakt av norske myndigheter sommeren 2016 for å ha hentet opp 80 tonn krabbe fra norsk side av Smutthullet.

Skipperen fikk en bot på 15 000 kroner, og påtalemyndigheten utstedte i tillegg et inndragningsforelegg på 2,5 millioner kroner til hele selskapet. Selskapet innrømmet de faktiske forhold uten å erkjenne straffeskyld.

Saken ble i januar i år tatt opp i Øst-Finnmark tingrett, der både selskapet og skipperen ble frifunnet. Begrunnelsen var at det nasjonale forbudet Norge har mot fangst av snøkrabbe ikke gjaldt i saken, men var i strid med den Nordøst-atlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC).

Fiskeren hadde fått utstedt en lisens av det latviske landbruksdepartementet, som ga de rett til å fiske på norsk side av grensen, slo retten fast den gang.

Les også: Millionforelegg etter historisk arrest for ulovlig snøkrabbefiske

Norge har suverenitet

Dommen ble anket videre til Hålogaland lagmannsrett, og utfallet er altså det motsatte av det tingretten kom frem til. Dommen er opphevet, skriver NRK Finnmark.

– Utfallet hos Hålogaland lagmannsrett er som forventet. Sokkelen i Barentshavet er russisk og norsk, og Norge har suvereniteten over den norske delen av sokkelen som ligger under Smutthullet. Det var nok en misforståelse av regelverket i Øst-Finnmark tingrett, sier Hansen.

Krigen om snøkrabbefisket er forholdsvis ny i Norge. Snøkrabben ble for første gang oppdaget utenfor Finnmark i 2003. Striden om hvem som skal kunne komme og fiske snøkrabbe på norsk sokkel har dreid seg om at det finnes to aktuelle reguleringsregimer; den norske havressursloven og NEAFC.

Mens den norske havressursloven forbyr snøkrabbefiske i Smutthullet, gir NEAFC andre EU-land tilgang til å kunne fiske der. Hansen er overbevist om at det er havressursloven som skulle ha blitt fulgt i denne saken.

– Havrettstraktaten er krystallklar på at kyststaten har suverene rettigheter til å utnytte ressursene på kontinentalsokkelen; dette omfatter sedentære arter, altså organismer som lever på havbunnen, sier han.

Les også: Retten avviste millionbot til litauere for krabbefiske i Smutthullet: – Kan gi Norge et stort problem

Kunne ha blitt problematisk

Hansen mener at dommen kunne ha ført til store konsekvenser for både Norge og Russland, som forvalter ressursene i Smutthullet sammen med Norge.

– Hadde dommen blitt stående hadde Norge og Russland fått et stort problem med at alle skal kunne komme for å fiske snøkrabbe i Smutthillet, mener Hansen.

Han mener at lagmannsrettens bestemmelse er viktig for videre utøvelse av straffeloven ovenfor utenlandske snøkrabbefiskere.

– Dette er viktig for Norge. Det viser at vi har full kontroll over den norske delen av sokkelen i Smutthullet, sier Hansen.

Les også: De skulle bare skrive ut et par bøter. Nå står nasjonale interesser på spill

 

Kommentarer til denne saken