Rundt 3.500 innbyggere er rammet av et brudd på en hovedfiberkabel, som har ført til at både mobiltelefoner, fasttelefoner, internett og båtsamband har vært ute av drift i store områder i Øst-Finnmark siden tirsdag morgen. Bruddet er lokalisert til en kabel som ligger i sjøen.

– Et skip har fått opp en stump av den ødelagte kabelen, og dykkerne leter nå etter den andre delen. Disse må så skjøtes om bord, noe som vil kunne bli utført i løpet av kvelden, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til NTB.

– Hvis alt går etter planen, håper vi at den er skjøtet og reparert rundt midnatt, sier han.

Mulig årsak

Ordføreren i Båtsfjord kommune, Geir Knutsen, sier til NRK at han mener at det i 2017 burde være mulig å reparere en kabel raskere enn det som er tilfelle nå.

– Fylkesmannens beredskapsavdeling, som kontrollerer oss, bør trykke på de rette knappene slik at det kommer et system som gjør at slike brudd blir reparert så fort som overhodet mulig. Og i tillegg bør vi fra politisk nivå presse på og gjøre akkurat det samme, sier Knutsen.

Telenor opplyser til NRK at uvær kan ha vært årsaken til fiberbruddet. Bruddet har også ført til at deler av det maritime VHF- og MF-nettet til Telenor kystradio er berørt, slik at også maritim nødtrafikk er nede langs store deler av Finnmarkskysten.

Døgnbemanning

Telenor ser på muligheten for å bygge om løsningene de har i Båtsfjord og Berlevåg til stasjoner for GSM-nettet, slik at det vil kunne være et samband i drift om fiberkabelen til sjøs igjen skulle bli brutt.

– Det er fortsatt noe samband i området, blant annet har flyplassen i Båtsfjord samband, men i selve tettstedene Båtsfjord og Berlevåg er det omtrent helt dødt, sier Meling.

Politi og helsevesen har døgnbemanning for å hjelpe folk. Foreløpig er det ikke meldt om at kommunikasjonsbruddet har fått alvorlige følger. (©NTB)