(Finnmarken)

Oppstarten av bryggeri på Nordkyn i Finnmark rykker stadig nærmere.

I Mehamn, 71,05 grader nord, skal Lasse Meholm og gründerne bak suksessbryggeriet Nøgne Ø neste sommer ha klar de første flaskene av det som blir verdens nordligste øl.

Mangler penger til start

Uten at nåværende verdens nordligste bryggeri, Mack i Balsfjord, føler seg truet av den grunn.

– Nei, vi kommer til å fortsette å profilere oss som verdens nordligste bryggeri, selv om det skulle dukke opp et bryggeri i Mehamn. Vi er kjent med planene fra Finnmark, og vi er også kjent med at det planlegges mikrobryggeri på Svalbard, sier administrerende direktør Harald Bredrup til Finnmarken.

Denne uken meldte Lasse Meholm, den drøbakbaserte datagründeren som er hjernen bak bryggeriplanene i Øst-Finnmark, at han mangler penger for å starte opp ølproduksjonen i Mehamn.

Etter nyttår drar han derfor rundt på en ny aksjestiftelsesrunde, der det er mulig å kjøpe seg inn i bryggeriet.

71,05 grader mot nord

Meholm håper å ha det første ølet klart når Gamvik kommune feirer sitt 100-årsjubileum i sommermånedene.

Rundt 50 prosent av ølet som blir produsert i Mehamn vil gå til eksport, og da spesielt til viktige markeder som USA og Japan. Å bruke verdens nordligste i markedsføringen er selvsagt, sier Meholm til Finnmarken.

– Vi har vært i kontakt med Mack om dette begrepet verdens nordligste. Og vårt inntrykk er at det er greit for dem at vi også bruker slagordet – verdens nordligste er ikke noe Mack har enerett på, sier Meholm, som trolig vil bruke både ikoniske Slettnes fyr og 71,05 grader nord på etiketter, logoer og i internasjonal markedsføring.

Definisjon av bryggeri

Mack bryggeri ble etablert av Ludwig Markus Mack i 1877. Selv om produksjonen er flyttet ut av Tromsø sentrum og til Nordkjosbotn er Mack verdens nordligste industribryggeri. Selskapet vil ikke bidra til å lage unødvendig mye støy rundt øletableringen i Mehamn.

– Vi fortsetter å kalle oss verdens nordligste, selv om det åpner et mikrobryggeri i Mehamn. Fram til 2009 var det også et bryggeri i Honningsvåg, uten at det skapte problemer for vår markedsføring. Dette handler jo også om terminologier og hvordan man definerer et bryggeri. Dersom det blir etablert et fullskala bryggeri i Mehamn vil vel det bli debatt om denne bruken igjen.

– Frykter dere konkurransen fra Mehamn?

– Alt som er skjedd i ølmarkedet i Norge de siste årene, med større mangfold og voksende segment spesialøl, er positivt for hele bransjen. Oppstart av mikrobryggerier skaper en positiv interesse for øl, noe som er positivt for oss som er etablerte bryggerier, sier Bredrup, som lover mer spesialøl fra Macks eget mikrobryggeri i Tromsø.

– Det vil komme nyheter der ifra også. Vi merker at det er voksende interesse for ulike typer øl, sier Bredrup.