(Finnmarken)

Dagens fiskeripolitikk, og spesielt Røkkes framtreden, vekker harme langs hele kysten, som i det siste har reist seg i et skikkelig kystopprør. I går, torsdag, var turen kommet til Kjøllefjord, hvor hele 150 personer møtte opp.

Ordfører Stine Akselsen holdt appell hvor hun understreket at rederne og tråleierne må gjerne gjøre seg rik, men fisken tilhører samfunnene.

- Det vil være forferdelig for kystsamfunnene hvis vi ender opp med regioner og ikke-stedbunden leveringsplikt. Det er ikke akseptabelt at fisken, som er en fornybar ressurs, og at verdier for millioner blir slettet med et pennestrøk. Fisken har kun verdi hvis den blir levert lokalt, sier hun.

Hun uttrykker også skuffelse over dagens og tidligere regjering, og mener å være vitne til en skremmende utvikling.

Fisker Gudmund Vevang tok også ordet. Han sammenlignet Røkke med Russlands Putin.

- Er det virkelig en president, en Putin, i Akersystemet som skal få lov til å bestemme alt, spør han, som forøvrig mener torsdagens aksjon burde vært unødvenig.

- Det burde være unødvendig å demonstrere for en soleklar rett, sier han.

Neste lørdag går det et eget protestfly fra Lakselv, der alle setene er forbehold demonstranter fra Finnmark som skal delta på aksjonen framfor Stortinget mandag 3. mars. Det er nå 2/3 fullt. Fisker Vevang skulle gjerne vært med selv, men har ikke anledning.

- Jeg støtter aksjonen med de 1.900 kronene billetten koster, og oppfordrer andre som heller ikke har mulighet til å være med om å gjøre det samme, sier han.

Roger Hansen var også tilstede torsdag. I sin appell trakk han fram at det aller viktigste Nordkyn og resten av kysten kan gjøre er å samarbeide tverrpolitisk.

- Denne saken er for viktig for Finnmark til at i skal lage politikk ut av dette, sier han.

Han ironiserte også over at konsernsjef i Norway Seafoods, Thomas Farstad, har vært ute i avisen og sagt at det er en uting at politikerne bryr seg. Tenk at vi har ordførere og politikere i fylket som faktisk bryr seg om kystbefolkningen, sa han og fikk hele salen til å le