Ernst vil lokke flere Finnmarkinger inn i sporten: – Minusgradene dere har, må jo brukes

VIL HA FLERE LAG: Ernst Falch fra Stavanger er på jakt etter flere hockeyspillere fra Finnmark.

VIL HA FLERE LAG: Ernst Falch fra Stavanger er på jakt etter flere hockeyspillere fra Finnmark. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hockeyentusiast og ildsjel Ernst Falch fra Stavanger går rundt land og strand for å lokke flere inn til sin favorittsport. Nå er turen kommet til Finnmark, og selv om fylket allerede har ett lag, synes han ikke det er nok.

DEL

– Fotball er nasjonalidretten i Norge. Myndighetene bruker mye penger på å bruke fotballhaller landet rundt, men jeg synes det blir for galt om barna bruker 12 måneder i året på å spille fotball. Det er ikke rart det blir mye frafall, barna trenger variasjon, mener Falch.

Han har nå tatt til sosiale medier for å engasjere finnmarkinger fra både Lakselv, Alta, Tana og Vardø. Han ønsker seg flere finnmarkslag i ishockey.

– Alle byer har vel en fotballøkke som kan brukes. Det eneste som trengs er å spyle den med vann noen ganger i uka og passe på å måke. Det er klart det trengs vedlikehold, men om folk virkelig er interessert, så er det ikke vanskelig å få det til. Dere har minusgrader i Finnmark store deler av året, og de må jo brukes, sier hockeyentusiasten.

Les også: Nissen hadde med seg mer enn bare godis til barna på isen: – Jeg hadde ingen anelse om dette

Konkurranse for Puckers

Selv er Falch hockeylærer i Stavanger og har ansvaret for rekruttering i Norges Ishockeyforbund. Interessen for hockey har han hatt i over 40 år.

– Hockey har blitt en typisk østlandsting. Her har vi flere ishaller, og interessen er stor. Så glemmer vi resten av landet. Nå er det på tide å bygge dette ut, og da vil jeg starte aller lengst nord, i Finnmark, slår han fast.

I Finnmark er det så langt kun ett etablert ishockeylag, Kirkenes Puckers. Falch mener det er på tide de får konkurranse i eget fylke.

– Puckers er godt etablert, men jeg tror at de ville ha fått enda flere medlemmer med seg om de fikk mer konkurranse i Finnmark. Da øker også interessen for sporten, sier han.

Les også: Tuva (8) fikk skøyter til jul – samtidig har Tony sørget for tre nye baner i byen

ILDSJEL: Ernst Falch ble i 2007 belønnet med idrettsgallens pris «Årets ildsjel» for sin innsats i ishockeysporten. Nå håper han at flere i Finnmark vil være med og danne lag for å spille.

ILDSJEL: Ernst Falch ble i 2007 belønnet med idrettsgallens pris «Årets ildsjel» for sin innsats i ishockeysporten. Nå håper han at flere i Finnmark vil være med og danne lag for å spille. Foto:

Kaster bensin på bålet

Dette er tydeligvis noe Falch brenner for, og når han først er i gang med å snakke om sporten, er det vanskelig å få den sprudlende hockeyentusiasten til å stanse.

– Jeg vet at det er flere som er åpne for å ta tak i dette her i Finnmark, jeg er bare her for å kaste litt bensin på bålet. Jeg tror at om jeg setter i gang dette i noen av byene, så går mye av seg selv, sier han.

Leder for Tana skøyte- og friluftslag, Gunnhild Blien, sier at hun er positiv til Falchs engasjement, og bekrefter at hun har en dialog med ham om å starte opp et lag i Tana.

– Det er klart at om det er interesse for det hos andre i Tana, så er jeg med på å tilrettelegge for det. De siste årene har vi merket at interessen for skøytebanen har blitt mindre. Før så var vi over ti stykker som drev vedlikeholdet av banen sammen, nå er vi et sted mellom tre og fem. Det er tid- og ressurskrevende, og det trengs utstyr for å holde banen i god stand. Det handler ikke kun om brøyting, vi må ha ekte ildsjeler på plass, sier Blien.

Les også: Kirkenes puckers slet under sesongens første stevne: – Vi mangler en ishall i byen

Kan bli realitet

På Facebook-siden Tana oppslagstavle, har Falch lagt ut et lengre innlegg der han utdyper hvorfor hockeysporten er nyttig, og oppfordrer brukerne til å komme med forslag til hvor og hvordan man kan blåse liv i et nytt hockeylag. Så langt har han fått heller lite respons fra byens innbyggere.

– Det tror jeg skyldes at folk tenker at barna allerede har nok aktiviteter å drive på med. Også er det lange avstander her, ungene må jo kjøres fra den ene aktiviteten til den andre. De kan jo ikke være med på alt. I tillegg må vi ha en som faktisk kan spille hockey, som kan lære barna. Jeg vet om en slik person i Tana, men vet ikke om han er interessert i å være med på dette, sier Blien.

Hun tror likevel at om det blir nok foreldre som engasjerer seg, kan et nytt hockeylag være realistisk.

– Jeg vet at mange barn her liker å gå på skøyter. Vi har også gratis skøyter til utlån i alle størrelser. Alt ligger til rette, men vi må ha noen til å vedlikeholde banen. Om den er dårlig er det ikke gøy å gå på skøyter heller. Men det er absolutt interesse hos barna for isen. En gang var vi opp mot 200 stykker der da vi arrangerte solfest for noen år siden, det var veldig artig, forteller hun.

Les også: Finnmarks eneste hockeylag er minst ti millioner kroner unna skikkelig bane

KONKURRANSE: Claus Bergersen i Kirkenes puckers mener at det bare vil være positivt for klubben om det dannet seg flere ishockeylag i Finnmark som de kan konkurrere mot.

KONKURRANSE: Claus Bergersen i Kirkenes puckers mener at det bare vil være positivt for klubben om det dannet seg flere ishockeylag i Finnmark som de kan konkurrere mot. Foto:

Økende interesse

Tony Kolstrøm i teknisk etat i Vadsø tok selv initiativ til å lage tre skøytebaner i tillegg til den store banen ved Vadsøhallen tidligere i vinter. Han synes initiativet til Falch har potensial i byen og kan bidra til å skape mer aktivitet.

– Jeg har faktisk ikke tenkt på dette med ishockey, men det er jo et veldig flott initiativ, om det er interesse for det hos barna. Jeg har inntrykk av at banene vi har fått opp, blir brukt, men mest av barn som går på skøyter på fritiden, så langt har jeg ikke sett noe til ishockeyaktivitet, men det er jo muligheter for det, sier han.

Claus Bergersen er prosjektansvarlig i Kirkenes puckers. Han har merket seg en økende interesse for skøyter og ishockey i Finnmark, og tror Falch har godt grunnlag for å kunne starte opp flere lag i fylket.

– Vi ser at det er en økende interesse for hockey. Både i Alta og Vadsø har de egne baner. I Alta har de jo hatt lengdeløpsbane i mange år, og i midten har de hockeybane. Både der og i Vadsø er interessen stor for å gå på skøyter. Hos oss har vi mellom 50 og 60 aktive spillere per i dag, så interessen er jo der, sier Bergersen.

Han har ingenting imot om det skulle komme konkurranse fra andre steder i Finnmark, men er tvert imot positiv til Falchs initiativ.

– Dette er kjempefint. Nærmeste hockeylag for oss er i Tromsø, og det er jo artig å spille mot dem, men jo flere lag det blir i Finnmark, jo bedre blir det for oss. I dag konkurrerer vi i Barents Hockey League, der det er både finske og russiske lag som deltar. En egen Finnmarkscup hadde vært artig, sier Bergersen.

Artikkeltags