Gå til sidens hovedinnhold

- For et mot de hadde, men for en trist skjebne mange fikk

Artikkelen er over 7 år gammel

Minnebautaen fra 1948 har fått nye navn på plass. Se video av avdukningen her.

(Finnmarken)

Fordi minnebautaen ble reist allerede i 1948, før man kjente skjebnen til alle som reiste for å tjenestegjøre for Sovjet mot tyskerne under krigen, har noen navn vært utelatt.

Kiberg historielag har jobbet i flere år for å få på plass en ny minneplakett, og torsdag kunne fungerende ordfører Terje Soløy endelig avduke den, med åtte nye navn på plass.

– Noen var faktisk villige til å ofre seg i en kamp for frihet og fred, og mot fattigdom, nød og elendighet. For et mot de hadde, men for en trist skjebne mange fikk, og for en sorg deres etterlatte måtte gjennom. Men det som kanskje har vært tristest, og en av de tyngste bører å bære, var at alt arbeidet partisanene gjorde, ikke ble anerkjent før flere tiår, ja nesten et halvt århundre etterpå, sa Soløy under avdukingen.

Anklaget for spionasje

For selv et minnesmerke ble reist rett etter krigen, tok det lang tid før partisanenes innsats under krigen ble anerkjent.

- På grunn av at den kalde krigen kom rett etter, så ble alle de som samarbeidet med russerne i stedet sett på som svikere. Partisanene her øst kjempet minst like hard, om ikke hardere enn andre motstandsgrupper under krigen, men ble ikke anerkjent slik som dem. Andre motstandsgrupper fikk Kongens fortjenestmedalje for arbeidet de gjorde, mens ingen av partisanene i Finnmark fikk noen som helst form for takk, sa Soløy i talen sin.

I stedet ble de mistenkt for spionasje for russerne.

Åtte nye navn

Men i 1983 la kong Olav ned blomser ved monumentet, og ni år seinere holdt kong Harald tale samme sted. Og nå fikk altså Terje Soløy æren av å avduke plaketten med åtte nye navn på plass: Gunnar Berg, Ingolf Eriksen, Hilmar Heikkilæ, Ingolf Johannesen, Olaf Larsen, Alf Mikkelsen, Rangvald Mikkelsen og Leif Falk Utne.

- Mange pårørende har ventet lenge på denne oppgraderingen, men nå er den på plass, konstaterte Soløy.

Noen av disse pårørende møter du i lørdagens papir- og e-avis.

Kommentarer til denne saken