Emma flyttet til Finnmark for å drive med fotokunst: – Den råe naturen er inspirerende

BLIR I FINNMARK: Kunstneren Emma Kristina Gunnarsson kom til Finnmark for første gang sommeren 2011. Det har blitt flere somre i fylket siden dengang, og nå har hun bestemt seg for å bli. Hun har etablert eget selskap og skal drive med blant annet fotokurs.

BLIR I FINNMARK: Kunstneren Emma Kristina Gunnarsson kom til Finnmark for første gang sommeren 2011. Det har blitt flere somre i fylket siden dengang, og nå har hun bestemt seg for å bli. Hun har etablert eget selskap og skal drive med blant annet fotokurs. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Emma Kristina Gunnarson flyttet fra Malmø til Berlevåg i 2015, og har ikke forlatt stedet siden. Nå starter hun opp egen bedrift for å selge kunst og drive fotokurs.

DEL

– Jeg fikk sjokk når jeg først flyttet opp hit for godt i 2015. Det var mørkt og kaldt her oppe, og det var jeg ikke vant med. Frem til da hadde jeg bare hatt sommerjobber i Finnmark, så det ble et sjokk, men det gikk veldig fint, forteller Gunnarsson.

Forelsket i Finnmark

Det hele begynte i 2011, da hun studerte på Kunsthøyskolen i Bergen. Her fikk hun for første gang høre om Slettnes fyr i Gamvik.

– Det er en fantastisk fin plass. Her ble jeg tilbudt å stille ut kunst og jeg valgte å gå for det. Jeg fikk bo på fyrmesterhuset og jobbe som guide ved fyrtårnet. Samtidig drev jeg med egen kunst på fritiden, og stilte ut bildene mine på museet ved fyrstasjonen, sier Gunnarsson.

Hun ble forelsket i Finnmark, og valgte å komme igjen sommer etter sommer. I 2014 fikk hun stille ut verkene sine i Berlevåg samtidig som hun jobbet i Havnemuseet. Da reiste hun fra Gamvik.

– Etter hvert fikk jeg spørsmål om å flytte hit for et helt år, og jobbe på museet året rundt, samtidig som jeg kunne drive med kunsten på siden og stille ut. Jeg tenkte med engang; hvorfor ikke? I 2015 flyttet jeg til Berlevåg, og nå har jeg ikke lyst til å dra herfra, sier hun.

Nå har hun bestemt seg for å bli i Finnmark, og hun har opprettet et eget selskap for å blant annet drive kursvirksomhet innenfor fotografi, grafikk og fri kunst.

– Jeg driver allerede litt kursvirksomhet fra før. Blant annet har jeg jobbet mye med barna på første til fjerdetrinn på Berlevåg skole, også arrangerer jeg workshops i fotografi der jeg blant annet lærer bort gammel fototeknikk og eldre fotoprosesser, sier hun.

Les også: Kunstneren bak denne utstillinga karakteriserer seg selv som steingal

RÅ NATUR: Gunnarsson forklarer at det er den råe naturen som inspirerer henne i Finnmark. Hun går mye på tur ute og får på den måten inspirasjon til nye verk. Bildet er tatt i Gamvik.

RÅ NATUR: Gunnarsson forklarer at det er den råe naturen som inspirerer henne i Finnmark. Hun går mye på tur ute og får på den måten inspirasjon til nye verk. Bildet er tatt i Gamvik. Foto:

Stor fotointeresse

Hun skal også ta på seg fotooppdrag, og drive kuratorvirksomhet for kunstutstillinger på museet.

– Det er mange mennesker som er interessert i foto her, så jeg har også startet opp en egen fotogruppe. Jeg merker stor pågang der, det er populært, sier Gunnarsson.

Gunnarsson har nå bodd i Berlevåg i halvannet år, og sier at Finnmark inspirerer henne og appellerer til kunstneren i henne.

– Jeg er et veldig naturmenneske, så jeg går mye tur. Den råe naturen dere har i Finnmark er inspirerende, og nordlyset er jo helt fantastisk. Når jeg kom hit for første gang på sommeren var det så fascinerende at det var lyst døgnet rundt. Det første møtet med Finnmark ble eksotisk for meg, jeg kunne jo gå turer midt på natten i fullt lys, forteller Gunnarsson.

Hun er veldig fornøyd med hvordan Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark tar imot kunstnere, og skryter spesielt av Kvitbrakka i Berlevåg, som er et tilbud for tilreisende kunstnere.

– Det er et ganske lite miljø på kunstscenen i Berlevåg, så det er viktig med denne type «artist residence» på Kvitbrakka. Det er gøy at det kommer eksterne folk for å jobbe her. Nylig kom det fotokunstnere fra Tyskland og var her for å ta bilder, sier Gunnarsson.

Les også: Endelig kunst i eget lokale

FOTOKUNST: Gunnarsson kommer fra Sverige, og hadde ingen problemer med verken kulde eller mørke når hun valgte å flytte til Finnmark. Hun forteller at naturen inspirerer henne. Bildet er tatt i Gamvik.

FOTOKUNST: Gunnarsson kommer fra Sverige, og hadde ingen problemer med verken kulde eller mørke når hun valgte å flytte til Finnmark. Hun forteller at naturen inspirerer henne. Bildet er tatt i Gamvik. Foto:

Inspirerende landskap

Hun forteller at det blir mye besøk på Kvitbrakka, og kunstnerne byttes ut hele tiden.

– Akkurat nå har vi en lydkunstner som bor der i forbindelse med festivalen Sommer i Berlevåg. Vi fikk mange søkere som ønsket å komme hit for å bo og jobbe med kunst, men vi valgte denne lydkunstneren, hun skal være her i noen uker og spille inn lyder i Berlevåg. Det er nytt og spennende, for folk her er mest vant til billedkunst, forklarer Gunnarsson.

Hun er opprinnelig fra Skåne i Sør-Sverige, men forteller at verken kulde eller mørketid har skremt henne vekk fra å flytte til Finnmark. Hun trives veldig godt i Berlevåg.

– Det er dette uendelig landskapet som inspirerer meg. Dessuten er det interessant å jobbe i Berlevåg, der kunstscenen er så liten, forteller hun.

Hun har drevet med kunst lenge, og forteller at kunstbransjen til tider er en tøff bransje å være i, med mye konkurranse, og usikre forhold.

– Det er en ganske tøff bransje, men jo eldre man blir, jo mer erfaren blir man i dette. Man skaffer seg arbeidspartnere, og får mer og mer inspirasjon. Jeg synes også at det er viktig å ha regelmessige utstillinger, ikke bare i Norge. Jeg reiser til Sverige med jevne mellom rom for å stille ut bilder og starter opp prosjekter der også, sier hun.

Artikkeltags