Tingretten etterlyser flere vitnestøtter: – Vi er avhengige av gode vitner i retten, sier sorenskriveren

I vitneboksen: Vanligvis er Ann-Elise Karlsen (i midten) på gangen utenfor rettssalen for å være vitnestøtte for dem som skal vitne i Øst-Finnmark tingrett. Sorenskriver Steinar Langholm og førstekonsulent Svanhild Meirud etterlyser nå flere som vil jobbe frivillig som vitnestøtte.

I vitneboksen: Vanligvis er Ann-Elise Karlsen (i midten) på gangen utenfor rettssalen for å være vitnestøtte for dem som skal vitne i Øst-Finnmark tingrett. Sorenskriver Steinar Langholm og førstekonsulent Svanhild Meirud etterlyser nå flere som vil jobbe frivillig som vitnestøtte. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Øst-Finnmark tingrett vil ha flere frivillige vitnestøtter som kan hjelpe vitnene å navigere i rettssalen.

DEL

– Det er greit å komme hit og prate med vitner som ikke har vært i retten tidligere, forteller Ann-Elise Karlsen, frivillig vitnestøtte.

Mange vitner er usikre på hva som skal skje, og noen er nervøse.

– Vitnestøttene forklarer hva som skal skje når vitnet kommer inn i rettssalen og hvem de ulike aktørene sitter og hvor de selv skal sitte. Etter at vitnene har snakket med vitnestøttene blir de fleste vitnene tryggere når de er i rettssalen, forteller sorenskriver Steinar Langholm.

Karlsen er en av fire frivillige vitnestøtter tilknyttet Øst-Finnmark tingrett. Vitnestøtteordningen er et samarbeid mellom domstolene og Røde Kors hvor Røde Kors stiller med frivillige, og mottar godtgjørelse av Domstoladministrasjonen for sin innsats.

Høytidelig i retten

– Det er jo litt høytidelig å komme i retten med svarte kapper og slikt. Mange som skal vitne har en idé om hvordan det foregår i rettssalen fra amerikanske filmer. Oppgaven min er å forklare hva som faktisk skjer og prøve å berolige dem, slik at de vet hva som kommer til å skje i rettssalen, sier Karlsen.

Før Karlsen pensjonerte seg var hun sivilt ansatt i politiet, hvor en av oppgavene blant annet var å forkynne stevninger til vitner som skulle møte i retten. Nå er hun frivillig vitnestøtte i tingretten to ganger i måneden.

– Vi skulle gjerne hatt noen flere vitnestøtter. Når vi har kun fire vitnestøtter må vi velge ut saker med mange vitner og kun straffesaker som får tilbud om vitnestøtte. Men vitner i sivile saker kan jo være like engstelige, og har vi flere hadde det også vært mulig, sier Svanhild Meirud, førstekonsulent ved Øst-Finnmark tingrett.

I slutten av mars arrangeres det introduksjonskurs for vitnestøtter i Tromsø for nye vitnestøtter. For bli vitnestøtte må man være over 18 år gammel og ha rent rulleblad, men utover det kan hvem som helst være vitnestøtte.

– Vi er avhengige av gode vitner i retten, som opptrer på en god måte. Vitnestøtteordningen hjelper oss med det, forteller sorenskriver Langholm.

Givende å være vitnestøtte

Å vitne i retten er en plikt, og som vitne har man rett på å få dekt reise, opphold og eventuell tapt arbeidsfortjeneste.

– Det er givende å være vitnestøtte, og jeg føler jo at jeg gjør en nyttig jobb som jeg ser at det er behov for, sier Karlsen.

Hun forteller at det ikke er alle vitnene som vil prate så mye.

– Men jeg er der om de lurer på noe, sier Karlsen.

Sorenskriver Langholm ønsker seg flere vitnestøtter, og oppfordrer potensielle kandidater til å ta kontakt på telefon 78 94 11 60, eller på e-post til ost-finnmark.tingrett@domstol.no.

– Det er en fordel om de tar kontakt raskt da det skal være kurs i Tromsø den 27. mars og at vi gjerne vil at nye vitnestøtter skal delta på dette kurset. Kurset dekkes i sin helhet av Domstoladministrasjonen. Men folk er også velkomne til å ta kontakt senere dersom de senere finner ut at de ønsker å bli vitnestøtter, sier Langholm.

Artikkeltags