Det vi er vitne til, er en helt ny og underlig allianse: Finnmarkinger som protesterer, har slått seg på lag med sterke fagforeningsinteresser i Oslo

HUSKER DU?: Regionreformen er en foreldreløs reform og ingen husker lenger at den handler om desentralisering av makt, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Tidligere i år mottok kommunalministeren en rapport fra et ekspertutvalg ledet av professor Terje Hagen, som foreslår flytting av minst 5000 arbeidsplasser til de nye regionene. Saken skal behandles på Stortinget i oktober.

HUSKER DU?: Regionreformen er en foreldreløs reform og ingen husker lenger at den handler om desentralisering av makt, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Tidligere i år mottok kommunalministeren en rapport fra et ekspertutvalg ledet av professor Terje Hagen, som foreslår flytting av minst 5000 arbeidsplasser til de nye regionene. Saken skal behandles på Stortinget i oktober. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Stakkarsliggjøring av Finnmark som øvrige deler av landet skal være glade de slipper å bli gjenstand for, mener Skjalg Fjellheim.

DEL

MeningerKomedien som for tiden settes opp under navnet «sammenslåingen av Troms og Finnmark» fortsetter med stadig nye kapitler. Fredag kommer fylkestinget i Troms til å si nei til å bidra i en fellesnemd uten at Finnmark deltar. 

Det fører ikke til at det blir flere tilhengere av sammenslåingen, for folk i Troms har absolutt ingen interesse i å tvinge seg opp kirketrappa med en brud som nekter.

Det er ikke lett å se noen vei ut av kaoset. Kommunalminister Mæland beveger seg i et ulendt juridisk og politisk terreng, der ingen har noen klar oppskrift på hvordan prosessen skal gå videre.

Saken er altså at de folkevalgte verken i Troms eller Finnmark vil bidra til å gjennomføre stortingets vedtak.  Hvilket handlingsrom statsråden nå har, er usikkert innenfor dagens lovverk.

I det minste kan man håpe på at noen her nord er bekymret over hvilken fortelling vi risikerer at det skaper om Nord-Norge. Kaoset forsterker bildet av en landsdel som ber om særbehandling, som toer sine hender og overlater til Oslo å løse saker som berører egen framtid.

Regionreformen har blitt en bemerkelsesverdig mislykket og foreldreløs politisk prosess. I et land som ikke svømmer i oljepenger ville kanskje moderniseringen vært gjennomført for lengst. Men i Norge skusles den vekk i en blanding av populisme og elendig politisk håndverk.

Knapt noen snakker om begrunnelsen for nye og større regioner, som skulle være å balansere makt nasjonalt og flytte beslutninger ut av Oslo.

Det gjelder ikke minst en Høyre og Frp regjering som ikke ønsker noe regionalt nivå, men er satt til å gjennomføre en vilkårlig hestehandel på Stortinget.

I tillegg er det interessant å se omsorgen kommentatorer i hovedstadsmediene plutselig har fått for Finnmark. Det skjer i form av en stakkarsliggjøring øvrige deler av landet skal være glade de slipper å bli gjenstand for. Og det er noe mange finnmarkinger betakker seg for, men ikke våger å si høyt i et forgiftet debattklima.

Det vi er vitne til, er en helt ny og underlig allianse: Finnmarkinger som protesterer, har slått seg på lag med sterke fagforeningsinteresser i Oslo og en hovedstadsoffentlighet som forbereder skytset for å forhindre at en millimeter makt flyttes fra staten i Oslo og ut til regionene. 

Det handler blant annet om å skyte ned alle forslagene som kom frem i et ekspertutvalg sist vinter. Hva som blir igjen av denne oppgaveoverføringen i Stortinget i oktober, er ikke godt å si. Det man uansett kan slå fast er at en regionreform nå, som det ikke følger betydelige oppgaver med, vil miste den siste rest av legitimitet.

I Finnmark klamrer man seg til håpet om at KrF skal snu, og slippe både dem og Mæland fri. Det vil i såfall være et kolossalt tilbaketog å måtte innrømme at sammenslåingen stanses som et resultat av den sterke motstanden.  Spørsmålet er jo også hva slags lærestykke det vil være. 

Da sier man i praksis at bare man saboterer et stortingsvedtak lenge nok, så får man det som man vil. Da risikerer regjeringen en kjedereaksjon i andre deler av landet, og det vil raskt komme krav om å skrinlegge også andre sammenslåinger av både kommuner og fylker.

Artikkeltags