Det vi er vitne til, er en helt ny og underlig allianse: Finnmarkinger som protesterer, har slått seg på lag med sterke fagforeningsinteresser i Oslo

HUSKER DU?: Regionreformen er en foreldreløs reform og ingen husker lenger at den handler om desentralisering av makt, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Tidligere i år mottok kommunalministeren en rapport fra et ekspertutvalg ledet av professor Terje Hagen, som foreslår flytting av minst 5000 arbeidsplasser til de nye regionene. Saken skal behandles på Stortinget i oktober.

HUSKER DU?: Regionreformen er en foreldreløs reform og ingen husker lenger at den handler om desentralisering av makt, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Tidligere i år mottok kommunalministeren en rapport fra et ekspertutvalg ledet av professor Terje Hagen, som foreslår flytting av minst 5000 arbeidsplasser til de nye regionene. Saken skal behandles på Stortinget i oktober. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Stakkarsliggjøring av Finnmark som øvrige deler av landet skal være glade de slipper å bli gjenstand for, mener Skjalg Fjellheim.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Komedien som for tiden settes opp under navnet «sammenslåingen av Troms og Finnmark» fortsetter med stadig nye kapitler. Fredag kommer fylkestinget i Troms til å si nei til å bidra i en fellesnemd uten at Finnmark deltar. 

Det fører ikke til at det blir flere tilhengere av sammenslåingen, for folk i Troms har absolutt ingen interesse i å tvinge seg opp kirketrappa med en brud som nekter.

Det er ikke lett å se noen vei ut av kaoset. Kommunalminister Mæland beveger seg i et ulendt juridisk og politisk terreng, der ingen har noen klar oppskrift på hvordan prosessen skal gå videre.

Saken er altså at de folkevalgte verken i Troms eller Finnmark vil bidra til å gjennomføre stortingets vedtak.  Hvilket handlingsrom statsråden nå har, er usikkert innenfor dagens lovverk.

I det minste kan man håpe på at noen her nord er bekymret over hvilken fortelling vi risikerer at det skaper om Nord-Norge. Kaoset forsterker bildet av en landsdel som ber om særbehandling, som toer sine hender og overlater til Oslo å løse saker som berører egen framtid.

Regionreformen har blitt en bemerkelsesverdig mislykket og foreldreløs politisk prosess. I et land som ikke svømmer i oljepenger ville kanskje moderniseringen vært gjennomført for lengst. Men i Norge skusles den vekk i en blanding av populisme og elendig politisk håndverk.

Knapt noen snakker om begrunnelsen for nye og større regioner, som skulle være å balansere makt nasjonalt og flytte beslutninger ut av Oslo.

Det gjelder ikke minst en Høyre og Frp regjering som ikke ønsker noe regionalt nivå, men er satt til å gjennomføre en vilkårlig hestehandel på Stortinget.

I tillegg er det interessant å se omsorgen kommentatorer i hovedstadsmediene plutselig har fått for Finnmark. Det skjer i form av en stakkarsliggjøring øvrige deler av landet skal være glade de slipper å bli gjenstand for. Og det er noe mange finnmarkinger betakker seg for, men ikke våger å si høyt i et forgiftet debattklima.

Det vi er vitne til, er en helt ny og underlig allianse: Finnmarkinger som protesterer, har slått seg på lag med sterke fagforeningsinteresser i Oslo og en hovedstadsoffentlighet som forbereder skytset for å forhindre at en millimeter makt flyttes fra staten i Oslo og ut til regionene. 

Det handler blant annet om å skyte ned alle forslagene som kom frem i et ekspertutvalg sist vinter. Hva som blir igjen av denne oppgaveoverføringen i Stortinget i oktober, er ikke godt å si. Det man uansett kan slå fast er at en regionreform nå, som det ikke følger betydelige oppgaver med, vil miste den siste rest av legitimitet.

I Finnmark klamrer man seg til håpet om at KrF skal snu, og slippe både dem og Mæland fri. Det vil i såfall være et kolossalt tilbaketog å måtte innrømme at sammenslåingen stanses som et resultat av den sterke motstanden.  Spørsmålet er jo også hva slags lærestykke det vil være. 

Da sier man i praksis at bare man saboterer et stortingsvedtak lenge nok, så får man det som man vil. Da risikerer regjeringen en kjedereaksjon i andre deler av landet, og det vil raskt komme krav om å skrinlegge også andre sammenslåinger av både kommuner og fylker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken