Når man ser bilder av nystriglete og pyntede ordførere og fylkesordførere kan man kanskje tenke at ordførerkjedets historie og opprinnelse går tilbake hundrevis av år. På historiske bilder fra for eksempel Henrik VIIs tid, var det helt vanlig at folk med makt og innflytelse smykket seg med edle metaller for å vise fram tyngden av sitt embede eller seg selv.

Men sannheten er dessverre mye kjedeligere. For tradisjonen med at ordførere i Norge bærer et dekorativt kjede som et tegn på sin posisjon og autoritet, er ikke mer enn knappe 70 år gammel.

Oslo kommunes kjede, kjent som St. Hallvardkjedet, var det første i landet, og ble gitt i gave fra alle bystyrets partier i forbindelse med byens 900-årsjubileum. Bergenserne fulgte et knapt tiår etter. Næringslivet i Bergen syntes nemlig det var synd og skam at ikke byens viktigste gallionsfigur var skikkelig utsmykket, og innførte kjede. Deretter gikk det slag i slag.

Denne uken presenterte en stolt fylkesordfører i Troms og Finnmark fylkeskommune, Ivar B. Prestbakmo (Sp) sitt flunkende nye fylkesordførerkjede som er laget av designer Ina Gravem Johansen fra Senja.

– Det har vært et vanvittig rabalder, så kjedet måtte være spisst, kraftfullt og litt krigersk, sa designeren til iFinnmark på overrekkelsen, og refererte til bråket rundt sammenslåingen av de to fylkene.

I tillegg til symboler for vikingskip som også kan minne om spyd, har kjedet symboler for fjell og naturressurser, det kvenske og samiske, en helleristning fra Alta, havet og mere til. Materialet det er laget i er sølv, i tillegg til tre kjedeledd i massivt gull. Kjedet er laget for hånd gjennom hele sommeren og kostet fylkeskommunen 150.000 kroner. En oversikt gjort av NRK i fjor, viste at det til sammen ble brukt 3,6 millioner kroner på nye ordførerkjeder som følge av kommunesammenslåingen landet over.

De som er positive mener det er helt forsvarlig og en fornuftig prioritering. Det er flott med et felles kjede med symbolikk for begge de gamle fylkene.

Penger ut av vinduet og en provokasjon, mener motstanderne, all den tid flertallet i fylkestinget ønsker at tvangssammenslåingen skal reverseres.

Nå hjelper det fint lite hva kritikerne måtte mene. Kjedet er kjøpt og betalt og blir stående som et historisk vitne om fylkeskommunen Troms og Finnmark. Den nåværende fylkesordføreren er strålende fornøyde med resultatet, og vi får håpe det nye kjedet er såpass fristende å bære at vi får se det i all sin prakt ved mange anledninger framover.

Det er derimot ingen selvfølge. Mediearkiv landet over melder om ordførere som nekter å bruke kjeder de synes er for stygge, kjeder som går i stykker eller kjeder som er for tunge og upraktiske.

Man finner også historier om ordførerkjeder som har vært i overkant populære. Som for eksempel i Alta, der noen stjal ordførerkjedet etter et innbrudd på rådhuset.. Eller i Asker kommune der ordførerkjedet forsvant sporløst etter kommunestyrets årlige torskemiddag en desemberkveld for et par år siden.

I slike tilfeller er det godt det er mulig å finne inspirasjon til kreative løsninger for å erstatte ordførerkjedet, hvis kommunekassa er slunken. I kommunene Siljan og Tolga kjempet ordførerne i 2017 faktisk om å ha billigst mulig ordførerkjede.

Da ordføreren i Siljan, via lokalavisen, loddet stemningen hos kommunens befolkning for om det ikke var på tide med ordførerkjede, gikk det ikke lange tiden før byens bingodamer tok saken i egne hender og strikket et flott kjede til ordføreren.

Naturlig nok fikk den kreative løsningen medieoppmerksomhet, og det viste seg fort at heller ikke ordføreren i Tolga i Nord-Østerdal prioriterer store summer på bling rundt halsen.

Ordførerkjedet der består av en treplate med kommunevåpenet, festet i et brukt kubånd (brukes til å binde kua til båsen) av kjetting.

Så hvis fylkeskommunen Troms og Finnmark splittes, eller tyverier og andre ulykker skulle ramme noen av Finnmarks kommuner er det altså lov til å tenke kreativt.