Gå til sidens hovedinnhold

«Ordførere i kolonien er lojale mot sentralmakta»? Hva er dette slags utspill?

Ordfører Bernth R. Sjursen benytter anledningen til å svare på et tidligere innlegg om vindkraft.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er det mulig å snakke ned voksne mennesker, og bruke ord som arrogant og usaklig, bare for at man ikke er enige i politikk?
Hvem er det som er usaklig, Ragnhild Sandøy?
Jeg har vanskeligheter med å forstå ditt belærende innlegg, hvor du, fra ditt ståsted vil forsøke å fordumme ledere i flere kommuner og LO.

Les Sandøys innlegg Hvem kan vi stole på? Et skjebnevalg


Det handler om næringsutvikling og arbeidsplasser, og det handler om en verden i omstilling.

La oss ta avsnitt for avsnitt i ditt innlegg:

Selvsagt kan ikke Finnmark gi verden all den energien den trenger, men vi kan bidra – og det må vi selv gjøre. Vi kan ikke lengre sitte å se på at «alle andre» skal bidra.
Vi har store ressurser i fylket – og vi må nok bidra, vi også.
Man skal ta hensyn, og man skal drive bærekraftig – og da er det dine ord som «fylle opp fylket med vindkraftanlegg», og «tømme fjell og vidde for mineraler» som blir usaklig.

«Ordførere i kolonien er lojale mot sentralmakta»? Hva er dette slags utspill? Er det en fordummende tittel på voksne folk som er bosatt helt nord i landet? Den tiden trodde jeg var forbi for lenge siden. Jeg kaller det en ovenfra og ned holdning, som kan forveksles med arroganse.
Havøygavelen vindpark og Hamnefjell vindpark er meg bekjent ikke satt opp av spekulanter, men av Finnmark kraft og flere lokale eiere. Dette er gjort med god samhandling mellom blant andre utbygger, kommune, reindrifta og grunneier.

«Ikke ble det arbeidsplasser og ikke ble det penger». Dette handler om planer og strukturer i både utbygging og drift, og jeg har store problemer med å forstå at turbiner ble både større og plassert på andre steder enn først godtatt. Hos oss har vindmøllene skapt store ringvirkninger i form av arbeidsplasser i selve vindparken, men også arbeidsplasser hos lokale leverandører – noe som er utrolig viktig for små kommuner.

Vi har selvsagt sett et opprør om vindkraft, men må alle være imot dette da? Er det virkelig slik at man ikke kan ha lokale tilpasninger og løsninger. Er det slik at ordførerne i «kolonien» her nord ikke kan ha egne tanker og gjennomføringsevne for sine kommuner? Hørte jeg arrogant?

Verden trenger også mat – og det får den også fra nord. Vi kan levere det meste fra nord, hvis vi vil velge å bidra. Hvis ikke kan vi verne oss fra oss selv, og bli en koloni - som en opplevelsespark med levende mennesker, så kan vi la andre hente ut ressursene våre, og vi kan se på.

Som ordfører ønsker jeg å ta tak i de mulighetene som befinner seg her oppe, se på gode løsninger for bærekraftig industri, og verne de områdene som er nødvendig.
Slik bygger vi landet, by og land – hand i hand.
Det kan du stole på!

Kommentarer til denne saken