Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører Bernth Sjursen, kjenner du meg?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg heter Aslak Henrik Lango og sammen med Reidun Mortensen driver jeg den samiske reiselivsbedriften Arctic View og Glamping med hovedvekt på samisk mat, historie, kultur og natur. Jeg registrerer at Bernth Sjursen ikke har hørt om meg, han kjenner rett og slett ikke til meg. Kan noen hjelpe meg med å presentere for Bernth Sjursen hvem jeg er?

Hvordan skal jeg innlede dette leserinnlegget så dere lesere kan forstå hva jeg har gått gjennom? Jeg startet i 2014 den samiske bedriften Arktisk Utsikt sammen med Reidun Helene Mortensen, og vi drev bedriften Arctic View sammen i tre år før hun ble kastet inn i politikken som ordfører.

Arctic View ligger ytterst på Havøygavlen som vi leier av kommunen med en 10 års kontrakt. Midt i denne perioden får vi et opphold på to år på grunn av vindindustriens fornying av vindturbiner,
Kommunen er eier av bygget og veien til Arctic View har ansvaret for vår tilgang og tapt inntekt men har nektet oss og våre gjester adgang til vår bedrift ved å ikke forhandle om dette med utbygger, og har heller ikke kommet med konstruktive forslag og løsninger til oss.

Dette startet sist sommer og mens reiselivet i Finnmark gikk så det suste lå min bedrift død – avlivet av vindindustrien som du lovpriser som skytsengelen din.

Så hva med å begynne med å referere til Bernth Sjursen sitt innlegg fra den 4. februar i år?

Jeg siterer fra innlegget først, så ser vi nærmere på hva Sjursen virkelig skriver, for vi kan lure på om Sjursen en dag våknet og fikk en lys idé om at nå er det bare vindindustri som gjelder. Vi avvikler alt som ikke er inntektsbringende så som jakt og friluft, fuglene, bygdefolkene, reindriftsfamiliene.kun i september når de slakter - da ringer vi fra øya og bestiller hver vår reinskrott. For det smaker jo så godt med reinkjøtt! Var det det du Sjursen tenkte på en morgen når du bestemte deg for å kjempe for vindindustrien? Tenkte du at de kan love deg bedre fremtid? At det blir ikke lett, men du må endre HELE arealplanen, fjerne alt som kan true fremtiden til vindkrafta. Og i hvert fall må du fjerner samene fra arealplanen. Skrive minst mulig, skrive for eksempel under «Planarbeid og utredning». Der det står: «Følgende hensyn utpekes i samfunnsdelen spesielt». Skriv «Reindrift». That´s it! Ingenting mer, ingen utdypning, bare «reindrift».

Så grundig arbeid føles det som om det har vært.

Bernth Sjursen skriver i innlegget: en nødvendighet eller bare en smerte? Jeg lurer på: Hva legger du i ordet smerte? Mener du at når jeg mistet inntekten var det bare en nødvendighet? Du har ikke møtt meg en eneste gang. IKKE ÉN. Hva vet du om min smerte? Jeg driver en reiselivsbedrift, og det skal jeg si deg, at det er ikke et meningsutvekslende virke. Det er hardt arbeid der man skal levere den beste servicen til enhver tid. Og god service, det kan jeg ikke si at du yter! Jeg har blitt «kjent» med deg gjennom media, og i din korte periode som ordfører har jeg blitt kjent med en som kan finne det riktig å gå på talerstolen i kommunestyremøtet å fremlegge sitt leserinnlegg i iFinnmark som det stolteste skrivet du noensinne har skrevet.

Ett innlegg med selvmotsigelser og rot fra ende til annen. For eksempel så begynner du tidlig med:

Angående fornybar energi

Også vi i Norge må bidra til dette, for jeg tror ikke løsningen er å reversere verdens forbruk av energi …

Da kan vi dessverre heller ikke bare tenke på oss selv, og at vi kun skal dekke vårt eget behov.

Her har du tydeligvis omsorg for alles behov, men så slår du til med denne hårreisende uttalelsen:

Jeg har tidligere sagt, og det står jeg fortsatt for; «vi kan ikke leve av å være en opplevelsespark med levende mennesker, et sted folk kommer reisende til bare for å se på oss».Et reiseliv består av kultur og tradisjoner. En destinasjon kan være bare ett eneste enkeltmenneske som har tiltrekningskraft og gir en givende opplevelse.

Og her:

Dette gjør at jeg har problemer med å akseptere at den kraftigste nedsnakkingen og de høyeste ropene kommer utenfra. Fra de som har flyttet ut fra kommunen,

Når over halvparten av mine sommergjester i Havøysund er nettopp levende utflytta mennesker fra Havøysund, folk som du sier at du har problemer å akseptere ropene til. Utflytta Havøysund folk!?!

Enten er velger du overse meg eller så kjenner du ikke til meg. Med tusen innbyggere i Havøysund har jeg kunder som reise så langt som fra Reunion utenfor Afrika for å spise maten min, så du har nok hørt om meg, men nekter å møte meg.

Men dette er dessverre noe jeg er vant med, Jeg har vokst opp innenfor reindrifta og har ikke hatt det lett med å overleve i ett samfunn som er rigget for at brorparten av reindriftsutøvere ikke har en trygg fremtid.

Jeg har gjennom tiden min på denne jorda søkt etter min plass uten og helt å finne et trygt hjem. Et hjem som beskytter meg og som gir meg trygghet. Jeg har forsøkt å være rolig og ikke skape støy rundt min tilværelse, og blant Måsøy befolkning har jeg følt meg velkommen. Men etter kommunevalget har jeg begynt å lure hvor velkommen er jeg egentlig?

Og siste to år har tatt fra meg gleden av å leve og bo Havøysund.

Så nå retter jeg et spørsmål til Havøysunds befolkning: Deler dere synet til ordføreren? Var dette grunnen til at dere stemte frem denne ordføreren for de neste fire årene? Er det plass til oss her?

Det som begynte så bra ble snudd på hodet på et øyeblikk.

Jeg antar at et mulig kommende tilsvar fra kommunen er at jeg har fått tilbud om å drive Arctic View under anleggsperioden. Dette er en påstand jeg har hørt kommuneledelsen har fortalt til uvedkommende, De sprer Løgner!

Jeg har gjort alt etter ønske til ordfører, så var det ikke tydeligvis ikke fra rette hold for du etterlyser fremdeles her:

Jeg ønsker utvikling, og velger å lete etter mulighetene. Samtidig inviterer jeg alle til å bli med på denne letingen. Det kan være at turisme, småskala, kortreist, naturbasert og kultur er det fundamentale vi skal satse på. Det kan være dette som er fremtiden for Måsøy kommune.

Mulighetene er absolutt til stede her – rett utenfor døren, men da er vi avhengige av gründere som vil og tør.

Nå har jeg for alvor begynt å tro på folk i gata som sier jeg har feil etternavn, og som spør meg om jeg vet hvor jeg stammer ifra, altså ikke hvor jeg er født, men hvor kommer samene fra?!

Videre skriver du:

Når vi nå får på plass kommuneplanens samfunnsdel, sier den noe om hvilken retning vi ønsker for Måsøy kommune.

Med respekt å melde, dette er ikke bare et dokument som er skapt av «uvitende politikere», men en samfunnsdugnad som har pågått i snart et år.
Her bekrefter ordfører min følelse av at det kommunen gjør ikke er tilfeldigheter og ubevisst handling. Det er tvert imot nøye gjennomtenkt og nådeløst utført.

Å lese leserinnlegget ditt var som å lese skrekkhistorien om Dr. Jeckyll & Mr. Hyde - i det ene øyeblikket fremstår du som en helgen som skal redde oss alle fra oss selv, for så i neste komme med trusler. Er det noe jeg har erfart så er det disse truslene som dere i kommunens posisjon farer med. Og nei, de er ikke tomme trusler, men nå frykter jeg ikke lenger for følgene av å si det. Noen må si i fra, og denne gangen er det meg.

Jeg har vært drevet fra skanse til skanse gjennom hele mitt liv, og nå er jeg rett og slett drittlei av sånne som deg. Ønsker du å hevne deg på meg når jeg nå velger og endelig si ifra, så sier jeg bare: BE MY GUEST - DO YOUR WORST!

Dere kan gjøre deres verste med meg, som for eksempel ikke ta imot fisken min, ta fra meg fiskeredskap, eller det som verre er, men BE MY GUEST.

Det kom til slutt en reddende engel. Og det er ikke takket være deg eller kommunen, men i form av en gammel fisker, Willy Brochmann. Han dro meg opp fra dødskyggens dal og sa: Aslak, det er ikke sant at du ikke har en fremtid, om ikke på fjellet, så på havet. Båten har jeg døpt etter min far Mikkel, Mikkeleng er korken jeg flyter på, prisgitt guds skånsel og vrede.

Og her er jeg i Havøysund foran gravplassen til min morfar, og jeg har like stor rett til å være her som alle andre. Har du virkelig problemer med det?

Det du ser som politikk er slike politiske avgjørelser som har ført til at folk har mistet kulturen, språket og hjemmene sine, også kalt for fornorskning. Det er en utfrysningspolitikk der folk vandrer hvileløst rundt i landet på søken etter et sted å høre til, mens investeringene til sånne som Finnmark kraft og penger som eies fra utlandet blinder din avgjørelse. Dette er din fattigdom!

Før jeg avslutter mitt leserinnlegg så vil jeg vise til kommunens forrige planprogram sin samfunnsdel, der det beskrives hvordan kommunen skal satse på samisk reiseliv

Jeg vil minnes noen av grunnene til at jeg hadde tro på en god og trygg fremtid i Måsøy kommune med disse ordene fra den forrige kommuneplanen:

Samfunnsdelen

Vedtatt 31.01.2013

Og jeg begynner med punkt 3.3 næringsutvikling:
Reindrift er ei næring med potensialet både som primærnæring, men også i forhold til reiselivet. Dette gjelder spesielt i forhold til vår nasjonal turistvei. Sitat slutt.

Videre leser jeg fra punkt 5.3 Næringsutvikling:
Inkludere reindriftsnæring og samisk kultur som en viktig del av kjøreopplevelsen til langs nasjonal turistvei, herunder utvikle gode tilbud med basis i dette.

Videre fra punkt 5.4 bolyst og infrastruktur.

Hovedmål 1: Måsøy skal være en miljøvennlig og trygg kommune og bo i, som kjennetegnes ved godt samhold.

Kan noen av mine gjester være så snille å informere ordføreren i Måsøy kommune om mine produkter og betydning for deres ferieopplevelse hos meg?

I retrospektiv så vil jeg på det sterkeste fraråde noen å flytte til Måsøy kommune.

Dette har plaget meg lenge nok og nå skriver jeg for min egen del.

Avslutningsvis en siste hilsen til min store reindriftsfamilie i Norge, Sverige og Finland. Jeg frykter dessverre for at dere er på vei mot en umenneskelig, urettferdig og forsvarsløs kamp mot

arealinngrep.

Og til mine russiske samiske venner som har mistet alt. Jeg sørger med dere.

Aslak Lango, Havøysund dato 16 februar 2021

Kommentarer til denne saken