Gå til sidens hovedinnhold

Oppmuntring til deppa redaktør

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En ekte finnmarking e trygg.
I mella multebær og mygg.
Har en drøm, men livet, e nu bra som det e.
I mørketid og nordlys blaff.
Da kan man kjennes sæ litt daff og litt sur.
Men det hjelper når sola snur.

Redaktøren i iFinnmark, Tor Kjetil Kristoffersen, ser ut til å ha gått inn i en mørketidsdepresjon – med trist salmesang. Vi trøster ham med å sitere Finnmarks egen nasjonalsang om at sola snur.

I ukesluttkommentaren har svartsynet tatt overhånd når han omtaler fylket vårt som et «synkende skip». Interessant da at han likevel anbefaler Alta om å bli om bord. Det er i alle fall bra.

Les også

«Er det rart Alta-væringene vurderer å forlate det synkende skip Finnmark?»

For å muntre opp den svartsynte redaktøren skal vi komme med noen innspill til refleksjon for hans neste helgekommentar. For eksempel er det slik at mens journalistene i iFinnmark forrige uke satt med hodene begravd i begredelige SSB-tall, satt en haug med aktører på hydrogenseminar i fylkestingssalen og snakket om muligheter i det grønne skiftet.

Her var det en rekke fortellinger som viser at det finnes kraft, vilje og kompetanse til å satse på helt nye næringer i Øst-Finnmark. Da trengs det at en mediestemme som iFinnmark faktisk prioriterer både å beskrive og kommentere de prosessene som kan bidra til ny utvikling og nye arbeidsplasser. Kanskje til og med på en positiv måte?

Prosjektet «Varanger = Utvikling» er et annet eksempel på at noen forsøker å ta grep. For å gjøre noe med de demografiske utfordringene så må man identifisere dem, analysere dem og så finne de riktige løsningene. At vi snakker om fraflytting, skoletilbud og viktigheten av å få vårt eget folkevalgte fylkesting i Finnmark igjen, er ikke negativet eller oppgitthet. Hvis redaktøren tror det, har han misforstått kapitalt. Vi jobber med løsninger. Til å analysere problemene har vi hyret inn profesjonelle. For at vi sammen skal komme med forslag til gode strategier og tiltak for å få til forbedringer. Det er vårt fokus. Dette er satsing og optimisme, ikke pessimisme.

Så bør man kanskje ikke legge for mye vekt på hva en sliten redaktør skriver i sin spalte på tampen av uka. Men det er jo litt synd da – at i en periode der næringsliv, kommuner og ordførere i Nord-Varanger og Øst-Finnmark er på samme lag blant annet i kampen for en kraftinfrastruktur som bokstavelig talt skal gi lys – så velger han en bekmørk historiefortelling om «de mørke skyene i øst».

Dragningen mot Troms ser ut til å være et politikerfenomen i Alta. Noen av oss har alltid sagt at Alta er viktig for Finnmark og Finnmark er viktig for Alta. Hele fylket kan lære av det utviklingsarbeidet som er lagt ned der. Alta – og Hammerfest for den del – er også eksempler på at politiske beslutninger på nasjonalt nivå har hatt stor betydning for vekst. Det ser vi også muligheter for i Øst-Finnmark med en ny regjering som allerede signalisert en helt annen forståelse for viktigheten av å utvikle vår region. Sammen står vi på døgnet rundt for å skape konkrete resultater for regionen vår. Og vi har tenkt å få det til.

Helt til slutt må det nevnes – for sinnets munterhet – at det er fullt mulig å få lånebil i bilbyen Vadsø mens bilen er på verksted. Også for redaktører.

Kommentarer til denne saken