Gå til sidens hovedinnhold

Villaksentusiaster jubler for dette «egget»

Artikkelen er over 5 år gammel

Torsdag sendte selskapet Hauge Aqua AS ut en pressemelding om at de har inngått en avtale med oppdrettsselskapet Marine Harvest.

Avtalen er på 600 millioner kroner, og pengene blir investert i lukket oppdrettsteknologi, den eggformede løsningen fra Hauge Aqua.

Skal testes ut

Marine Harvest skal teste lukket oppdrett i «Egget». Det sier konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog, i en pressemelding.

Selskapet søker nå 14 utviklingskonsesjoner for å teste ut teknologien som er basert på den lukkede konstruksjonen «Egget». Teknologien er utviklet av Hauge Aqua i Lindås, og har som mål å møte de store utfordringene oppdrettsnæringen står overfor, som lus og rømming.

Teknologien er basert på et lukket «egg», som er 44 meter høyt og 33 meter bredt. 90 prosent av konstruksjonen vil være under vann. Hvert egg skal på sikt romme 1.000 tonn laks.

– Vi er veldig stolte over at Marine Harvest finner vår teknologi attraktiv og ønsker et samarbeid om et slikt prosjekt, sier grunnlegger Cato Lyngøy av Hauge Aqua AS i en pressemelding.

Lakseseminar

Lukkede anlegg var også tema på det store villaksseminaret i Alta denne uka.

Der var fiskeriminister Per Sandberg (Frp) klar på at det ikke blir noen produksjonsøkning for oppdrettsnæringen før problemet med lakselus er under kontroll.

Organisasjonene i Villaksalliansen mener at løsningen til Hauge Aqua AS er en kindereggløsning.

– I tillegg til å holde lusa ute, muliggjør de lukkede løsningene oppsamling av slam, noe som kan brukes i bioreaktorer. Miljøet rundt merdene blir renere, vill laksefisk unngår smittepress, og dagens avfall blir morgendagens ressurs, skriver organisasjonene i Villaksalliansen i en pressemelding.

Hovedaksjonær i Marine Harvest er skippingmilliardær John Fredriksen som også er fiskeinteressert.

– Organisasjonene i Villaksalliansen gratulerer John Fredriksen og Marine Harvest med storsatsingen på lukket oppdrettsteknologi. Dette er nødvendig for å redde laksen, og derfor håper vi Marin Harvests satsing setter en ny og ambisiøs standard i norsk oppdrettsnæring, heter det i meldingen fra Norges Jeger- og Fiskerforbund, Naturvernforbundet, WWF, Norske Lakseelver, Redd Villaksen og Sabima.

Kommentarer til denne saken