Om sovjeterne i Finnmark

Russerne har frigjort Sør-Varanger, og folk flytter ut av gruven hvor de har bodd på slutten av krigen. Forfatteren av innlegget skriver at de ikke noen intensjon om å bli igjen i Finnmark.

Russerne har frigjort Sør-Varanger, og folk flytter ut av gruven hvor de har bodd på slutten av krigen. Forfatteren av innlegget skriver at de ikke noen intensjon om å bli igjen i Finnmark. Foto:

Av
DEL

MeningerI forbindelse med 75-års markeringen vedrørende frigjøringen av Finnmark, har det vært nevnt at flere på den tid hadde lurt litt på når og eventuelt om de sovjetiske soldater i Øst-Finnmark skulle returnere tilbake til Sovjet etter den tyske kapitulasjon.

De siste sovjetiske styrkene forlot som kjent Sør-Varanger 25. september 1945.

I Finnmarken av 8. november 2014 nevnes det i en artikkel at USAs president Franklin D. Roosevelt under krigen har tilbudt Sovjet en frihavn i Nord-Norge, for eksempel Narvik. Men at russerne takket nei til dette “tilbud”.

I et skriv med norsk oversettelse benevnt “Telegram fra USSRs ambassadør i USA til USSRs Folkekommissariat for utenrikssaker” datert 12. januar 1942, heter det blant annet: “I forbindelse med dette snakket han (president Roosevelt, min anm.) om nødvendigheten av å gi oss en isfri havni nord, et eller annet sted i Norge, f.eks. i Narvik, at det kunne være mulig å gi oss en korridor dit, at dette ville være høyst rettferdig”.

I et Telegram fra USSRs folkekommissær for utenrikssaker til USSRs ambassadør i USA, datert 18. januar 1942,heter det blant annet i svar-telegrammet: “Meddel presidenten (president Roosevelt, min anm.) følgende i anledning av de oppfatninger han ga uttrykk for 12. januar: Den sovjetiske regjering forsto Deres (Litvinovs) meddelelse slik at USAs president foreslår at vi skal innta Narvik med sovjetiske styrker. I forbindelse med dette finner den sovjetiske regjering det nødvendig å erklære overfor presidenten at Sovjetunionen har ikke og har ikke hatt noen som helst territoriale eller andre krav overfor Norge, og at den derfor ikke kan akseptere tilbudet om å innta Narvik med sovjetiske styrker.”

Dette svaret er undertegnet av V. Molotov, som var en sovjetisk politiker og diplomat, samt utenriksminister. M. Litvinov antas å være Sovjets ambassadør i USA.

Så sett på bakgrunn av denne korrespondanse mellom USA og Sovjet på et høyt politisk nivå, er det rimelig å anta at de sovjetiske styrker i Norge høsten 1944 ikke hadde noen planer om “å bli værende” i Varanger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags