Vil bygge oljetunnel

Erik Karlstrøm i North Energy.

Erik Karlstrøm i North Energy. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

North Energy med planer i Lofoten.

DEL

North Energy har planer om å bygge en oljetunnel som kan brukes til å frakte olje og gass utenfor Lofoten til land.

Planen innebærer at olje og gass kan bringes til land uten at sjøen blir utsatt for forurensing, skriver Aftenposten.

– Vi har slått sammen forskjellig kjent teknologi. Prosjektet er realistisk, men kostnadene vil variere med ulik fjellkvalitet og inneholder derfor en kostnadsrisiko, sier administrerende direktør Erik Karlstrøm i det Alta-baserte selskapet North Energy.

Veritas har akseptert de tekniske løsningene til en slik oljetunnel, og flere steder i Lofoten og Vesterålen er blitt utpekt som egnede steder for et slikt prosjekt. Et komplett anlegg cirka 35 kilometer ut til olje- eller gassfunn vil koste 6-7 milliarder kroner.

– Om vi skulle bli utsatt for et ukontrollerbart oljeutslipp, vil dette bli inne i tunnelen, og kan lettere håndteres, sier Karlstrøm.

Men Bellona er skeptisk til planene.

– Jeg synes ikke en slik oljetunnel løser så mange problemer. Ideen er ikke dårlig, men den holder ikke, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han viser til at tankskip uansett må hente olje fra eventuelle landanlegg, og han tviler dessuten på at tunneler som dette kan bli helt tette.

– Om et worst case-scenario skulle inntreffe, må tunnelene ha enorme dimensjoner for å kunne hindre at oljen kommer ut i havet og naturen, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags