– Prioriter Barentshavet

NHO-direktør i Finnmark, Marit Helene Pedersen.

NHO-direktør i Finnmark, Marit Helene Pedersen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

NHO-leder i Finnmark mener Statoil må velge Barentshavet før Nordsjøen.

DEL

Regiondirektør i NHO-Finnmark, Marit Helene Pedersen, mener Skrugaard og Havis må prioriteres før utbyggingen av Avaldsnes-feltet i Nordsjøen.

Hun påpeker dette etter at det ble kjent at Statoil har gjort et betydelig oljefunn i Barentshavet. Oljefunnet er anslått til å være på mellom 200 og 300 millioner fat for hvert av de to feltene. Kroneverdien er anslått til rundt 200 milliarder kroner.

Funnet i Havis-prospektet går på samme utvinningstillatelse som Skrugard i Barentshavet. Dette er det andre betydelige funnet i nord på ni måneder.

Barentshavet først

– Hvis det er slik at Statoil kommer til å oppleve kapasitetsproblemer etter at det er gjort funn både på Avaldsnes-feltet i Nordsjøen, Skrugaaard og Havis, så vil jeg på det sterkeste anmode om å prioritere Barentshavet. Vi har ligget lenge på vent her oppe i forhold til basekapasitet og andre ting. Derfor må vi i gang så raskt som mulig, sier Marit Helene Pedersen ifølge Nordlys.

Avaldsnes-funnet i Nordsjøen kan inneholde så mye som 1800 millioner fat olje.

– Skrugard og Havis åpner en ny petroleumsprovins i nord, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil.

Statoil er operatør for utvinningstillatelsen PL532 med en eierandel på 50 prosent. Partnere er Eni Norge AS med 30 prosent og Petoro AS med 20 prosent.

– Skrugard- og Havis-funnene vil være viktig for industriutviklingen og bidra til ytterligere aktivitet i leverandørnæringen. Det vil gi nye arbeidsplasser og ringvirkninger i regionen, lover Helge Lund.

Må stå samlet

Marit Helene Pedersen er opptatt av at driftsorganisasjonen må ligge i nord.

– Her er det viktig at hele landsdelen står samlet. Driftsorganisasjonen bør ligge i Harstad eller i Hammerfest.

Pedersen mener at det siste funnet er det endelige skritt inn i oljenæringas elitedivisjon.

– Dette vil bety stor maritim trafikk, utstrakt utbygging av basefunksjoner, i det hele tatt betydelige ringvirkninger for Finnmark og landsdelen. Havis-funnet er i det hele tatt en fantastisk nyhet for oss som bor i nord, sier NHO-direktør Marit Helene Pedersen.

Artikkeltags