Øker ikke målet for produksjon

Statoil-sjef Helge Lund.

Statoil-sjef Helge Lund. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Til tross for tre kjempefunn på under ett år, vil ikke Statoil øke produksjonsmålet.

DEL

Konsernsjef Helge Lund mener olje- og gassproduksjonen kan bli halvert de neste ti årene.

– De grunnleggende produksjonsutfordringene på norsk sokkel er ikke forandret, selv ikke etter Aldous/Avaldsnes, Skrugard og Havis, sier Lund til Finansavisen og sier at produksjonen ligger an til å bli halvert fra 2020 til 2030.

Mandag slapp Statoil nyheten om funnet på Havis-feltet i Barentshavet, som anslås å inneholde om lag 200-300 millioner fat oljeekvivalenter. Dette kommer på toppen av Skrugardfunnet og gigantfunnene Aldous og Avaldsnes i Nordsjøen i fjor der det er beregnet at man vil få ut 2,5 milliarder fat olje.

Fjoråret ble langt bedre enn man hadde håpet, men likevel vil ikke Helge Lund øke Statoils mål om å produsere 2,5 millioner fat olje i 2020. Norsk sokkel står foran store utfordringer, og det er kritisk at det blir åpnet nye leteområder i nord, mener han.

– For områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja forandrer ikke dette noe som helst. Gitt de produksjonsutfordringene norsk sokkel står overfor, er det kritisk at vi får åpnet nye leteområder, sier Helge Lund.

Arbeidsplasser i nord

Statoil har tidligere hevdet at Skrugard alene kvalifiserer for egen feltutbygging. Med Havis i tillegg og en samlet produksjon på 400-600 millioner fat olje blir utbyggingen mer robust, og selskapet karakteriserer Barentshavet som et kjerneområde på norsk sokkel.

– Dette betyr mye for Statoil og skaper optimisme på norsk sokkel. Dette er strategisk viktig for Nord-Norge og betyr mye for landsdelen i form av arbeidsplasser og investeringer, sa Lund til NTB mandag.

Arvid Jensen, som er styreleder i leverandørsammenslutningen Petro Arctic, sier det ligger an til omfattende industriaktivitet i nord som følge av gigantfunnene det siste året.

– Med disse to funnene på ni måneder er jeg overbevist om at Barentshavet kommer til å bli et stort industriområde som kommer til å vare i hundre år framover. Nå kommer også infrastruktur for olje på plass. Husk at man bare har lett i 3 prosent av Barentshavet, sier Jensen.

Ingen garanti

Men til tross for optimismen kan ikke regjeringen garantere nordlendingene arbeidsplasser. I den gamle petroleumsloven kunne regjeringen tvinge Statoil til å etablere landbaser lokalt, og dermed styre arbeidsplasser til Nord-Norge. Stortinget sa i fjor fra seg denne retten etter hardt press fra EØS' overvåkingsorgan ESA.

I flere år hadde ESA ment at dette punktet var i strid med EØS-avtalen og reglene om fri konkurranse, skriver Klassekampen.

Signalene er likevel tydelige på at regjeringen kommer til å kreve at Statoil påviser «regionale ringvirkninger» før Stortinget godkjenner byggeplanen.

– De siste årene har Stortinget krevd dette i utvinningsplanene vi har godkjent. Kravene om rapportering av ringvirkningene ble også strukket i petroleumsmeldingen, sier Senterpartiets Erling Sande i Stortingets energi- og miljøkomité til avisa. (ANB-NTB)

Artikkeltags