(Nettavisen)

Sist lørdag skrev Nettavisen at det statlige Forbrukerrådet mener «3 for 2»-kampanjer er problematiske, fordi mange kjøper mer enn de trenger, noe som igjen gir mer matsvinn. Flere reagerte på dette, som kommer tydelig fram i kommentarfeltet på Facebook.

«Synes det er flott med 3-for-2-tilbud og slikt... Føler meg ikke akkurat presset til å velge det heller», skriver en.

Også flere andre skriver at de ikke har følt seg presset av slike tilbud, og noen vil gjerne kjøpe flere varer samtidig og heller fryse dem ned. Det poengterer også Rune Nikolaisen, som står bak Gjerrigknark.com, overfor Nettavisen.

- For mange vil slike tilbud lønne seg. Har man en stor familie, har planlagt noe større eller har god plass i fryseren, vil man jo spare på det, sier han.

Les også: Snart er denne pakken historie i mange butikkhyller

Vil ha mer av «3 for 2»

Nikolaisen har selv sett at det er mye fokus på 3-for-2-tilbud hos flere kjeder nå, og det er stort sett grillmat det går i.

- Jeg skulle gjerne sett mer av «3 for 2» på andre produkter, for det er ingen dårlig idé å kjøre sånne tilbud, sier han.

Samtidig kan han forstå det psykologiske med det, at man kan la seg lure til å kjøpe mer enn man trenger, slik Forbrukerrådet påpekte.

- Man må ha en plan når man skal handle, og ikke bare la seg lokke av at prisen er rimeligere om man kjøper tre varer. Har man disiplin, er det greit, sier han.

Han forstår at noen heller vil ha lave priser på varene om man kjøper dem enkeltvis, men mener det bør være noe for alle.

- Å skulle forby «3 for 2» er bare tøvete. Man må bare passe på så man ikke lar seg lure, sier han.

Les også: Nå blir det prissjokk i dagligvarehyllene: – Mye kraftigere enn vi har sett før

- Sparer mellom 5-30 prosent

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, sier at de er bevisste på å finne kampanjer som ikke bidrar til økt matsvinn, men heller hjelper kundene med å spare penger.

- Er Forbrukerrådets kritikk av kvantumskampanjene et varsel om at organisasjonen er i ferd med å miste sin rolle som dagligvarekundenes vaktbikkje? Kundene våre elsker slike rabatter hvor de sparer mellom 5-30 prosent, sier han til Nettavisen.

- Vi kombinerer varer gjennom plukk og miks, som gir kundene muligheten til å plukke en hel middagsløsning gjennom «3 for 2», påpeker Kristiansen.

Han mener tilbud som «3 for 2» har resultert i fornøyde kunder, som igjen har bidratt til at Extra er Norges raskest voksende dagligvarekjede.

- Nok en bekreftelse i Norsk Kundebarometer, der Extra-kjeden har størst fremgang blant lavpriskjedene i målingen av kundetilfredshet (Extra: +1,7 poeng, Rema: +0,9 poeng, Kiwi: -1,5 poeng), sier Kristiansen.

Mener Kiwi kopierer prisene

Kristiansen påpeker at når de kjøper inn varer i store kvanta til for eksempel 3-for-2-kampanjene, får de rabatter hos leverandørene som gis videre til kundene.

- Når vi kjører denne typen kvantumskampanjer, kopieres prisene som regel av Kiwi. Dermed bidrar vi til et lavere prisnivå på dagligvarer, sier Kristiansen.

Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet uttalte nemlig til Nettavisen sist uke at Rema og Coop burde se til Kiwi for få forstå hvorfor de drar fra dem i konkurransen om kundene.

Kiwi har nemlig ikke 3-for-2-kampanjer, mens Rema og Coop har det med jevne mellomrom. Det har imidlertid også Meny, som i likhet med Kiwi er eid av Norgesgruppen, Norges største dagligvarekonsern.

Les også: PR-ekspert mener lavpriskjedene er på ville veier

- Uheldig ut fra et helseperspektiv

Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, svarer på Kristiansens utsagn om at Kiwi som regel kopierer prisene når Coop kjører kvantumskampanjer.

- Kiwi er prispresseren i dagligvaremarkedet. Vi presser priser hver eneste dag, og i tillegg følger med på konkurrentenes kampanjer for å sikre at vi alltid er billigst, sier hun til Nettavisen.

Hun forklarer samtidig at de ikke ønsker at kundene skal måtte kjøpe mer enn de trenger for å få en god pris, og derfor har ikke kjeden 3-for-2-kampanjer.

- Vi har heller ikke hatt slike kampanjer tidligere, og i 2014 tok vi et tydelig standpunkt med kampanjen «Kjøp 1, betal for 1», sier Arvin, og legger til:

- Sunnhet til folket er Kiwis hjertesak, og fra et helseperspektiv mener vi det er uheldig om man må kjøpe to eller fem store sjokoladeplater for å få det billig.

Les også: Kunder med Apple Pay går glipp av bonus hos Kiwi og Meny: – Vi ser selvsagt på det

Derfor velger Kiwi å heller sette ned enhetsprisen tilsvarende, så får kunden selv velge hvor mange han eller hun trenger.

Arvin trekker for øvrig også fram at Kiwi jobber for å redusere matsvinn, og siden 2015 har de redusert eget matsvinn med 45 prosent.

- Bedre med 30 prosent rabatt på ett produkt

Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet, sier at de mener denne saken er veldig enkel sett med Forbrukerrådets øyne: Forbrukerne skal ikke betale mer for maten enn de må.

- Når kundene tvinges til å kjøpe mer enn de trenger, og er avhengige av en fryser for å lagre maten, så skyves ansvaret over på forbruker, sier hun til Nettavisen.

Hun sier at Forbrukerrådet er for rimeligere mat, men dagligvarebutikkene bør ta ansvaret for å sikre lavere pris, ikke forbrukeren.

- Det må være et paradoks for Extra-kjeden at de implisitt krever at kundene deres må ha fryser for å kunne ta del i tilbudene de har, sier Blyverket, og påpeker:

- Vi mener det er bedre for forbruker at man får 30 prosent rabatt på ett enkelt produkt enn at man må kjøpe tre for å få denne rabatten.

Da bidrar kjedene samtidig til å redusere matsvinn, mener Blyverket.