En milliard i minus for Sydvaranger tross produksjonsrekord

Styret i Northern Iron Limited under generalforsamlingen i mai. Fra venstre Felix Tschudi (styremedlem og nest største eier), sekretær Alex Neuling, Sydvaranger-direktør Ismo Haaparanta), Northern Iron-direktør Antony Beckmand, styreleder Peter Bilbe og styremedlemmene  Ashwath Mehra, Peter Church og Peter Steiness Larsen (vara for Tschudi i Northern Iron og styreleder i Sydvaranger Gruve AS).

Styret i Northern Iron Limited under generalforsamlingen i mai. Fra venstre Felix Tschudi (styremedlem og nest største eier), sekretær Alex Neuling, Sydvaranger-direktør Ismo Haaparanta), Northern Iron-direktør Antony Beckmand, styreleder Peter Bilbe og styremedlemmene Ashwath Mehra, Peter Church og Peter Steiness Larsen (vara for Tschudi i Northern Iron og styreleder i Sydvaranger Gruve AS). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tapte to kroner for hver krone de tjente i 2014, viser årsrapporten.

DEL

Styret i Northern Iron Limited, Sydvaranger Gruves morselskap, la ved handelsstart på den australske børsen onsdag fram sin årsrapport for 2014.

Gruva rapporterer om et underskudd etter skatt på 181 millioner dollar.

Dollarkursen endret seg kraftig gjennom året, men legger man snittet for 2014 til grunn, gir det 1,14 milliarder norske kroner.

Med dagens valutakurs tilsvarer summen nærmere halvannen milliard kroner.

Kurant driftsresultat

Omsetningen for 2014 var på 182 millioner dollar (1,15 milliarder kroner). Med andre ord tapte gruva to kroner for hver krone de tjente i fjor.

Selve driften gikk ikke så ille relativt sett: driftsresultatet ble på minus 22,6 millioner kroner (med snittkurs). En del kostnader ble også kuttet kraftig gjennom året.

Men det er nedskrivninger og tap på valutakurs som trekker stort ned.

Malmprisen stupte

I fjor var underskuddet etter skatt på rundt 10 millioner kroner. Hovedårsaken til den anstrengte situasjonen er at prisen på jernmalm halverte seg i verdensmarkedet i løpet av 2014.

- Markedsforholdene gjennom året var ekstremt ustabile, med et overskudd av jernmalm i markedet som utviklet seg dramatisk i andre halvår, skriver styreleder Peter Bilbe i årsrapporten.

Sydvaranger har også tapt stort på at dollaren styrket seg kraftig mot krona gjennom året grunnet en avtale om fast vekslingskurs inngått tidlig i 2014. Det kostet i fjor selskapet 33 millioner dollar.

Selskapet har også nedskrevet 71 millioner dollar for lavere forventede kontantstrømmer i tiden som kommer, grunnet fortsatt prisfall.

- Takk for støtten

Styrelederen legger i rapporten ikke skjul på at situasjonen er utfordrende, men takker samtidig for all hjelp de har fått i den tunge tida.

- Jeg vil takke våre interessenter, inkludert Kirkenes-samfunnet, ansatte, kunder og handelspartnere for deres støtte gjennom et år hvor vi har opplevd både suksess i driften og finansielle utfordringer, skriver Peter Bilbe.

Gruva økte produksjonen med nær 20 prosent for å holde tritt med det fallende markedet, og satte salgsrekord for året.

Pusterom til juni

Selskapet sliter kraftig med likviditeten etter det harde fjoråret, og malmprisen har fortsatt å synke i første kvartal i år.

Northern Iron-ledelsen sendte nylig ut en børsmelding om at kreditorer og kunder har gått med på å lette på trykket i noen måneder.

DNB og Innovasjon Norge, gruvas største kreditorer, er blant de som har bidratt til pusterommet. DNB dekker vekslingstapet for selskapet gjennom året.

Men i løpet av juni må en langsiktig finansiering på plass for at hjørnesteinsbedriften i Sør-Varanger-samfunnet, med om lag 500 ansatte, skal kunne drive videre i sin nåværende form.

Les mer om Sydvaranger-resultatet på iFinnmark.no utover morgenen og dagen onsdag.

Artikkeltags