Gå til sidens hovedinnhold

Evelyn (80) fikk skattekrav på denne «grunnmuren» av lekehytte fra 1968

Klagestorm til kommunen etter utvidelse av eiendomsskatten

Artikkelen er over 5 år gammel

Har de satt skatt på hver eneste lille prikk på kartet? lurer Evelyn Olsen Lid, som er en av mange som satte kaffen i halsen da fakturaene kom fra kommunen.

– Der oppe er den. Du får ta bilder herfra, for det er så mye snø, sier den engasjerte pensjonisten, og peker oppover en knaus på familietomta på Ytre Lid på Jakobsnes.

En harepus hopper innover i skogen når Finnmarken går opp for å knipse, men selv ikke den kan finne ly i byggverket på datteren Eve Margrete Buvarps del av tomta.

– Verdt 40.000 kroner

Bygget kommunens innleide takseringsselskap har prissatt til 40.000 kroner, ble oppført i 1968. Arkitekt og byggherre var Evelyns sønn Trond Olsen Lid, den gang elleve år.

Noen paller fra husbygging i nærheten ble snekret sammen til en platting, men prosjektet kom ikke lengre enn så.

Det har imidlertid fått stå, og utgjør en ørliten prikk på den gamle festekontrakten med daværende Finnmark jordsalgskontor.

- Skremmende

Beregnet til 20 kvadratmeter i kategorien garasje/sjå, er den årlige eiendomsskatten på en drøy hundrelapp.

– Jeg syns det er skremmende. Alle var jo innforstått med at jo, vi må også betale eiendomsskatt. Men måten det er gjort på, er en skam. Noen har til og med fått skatt på vedstabler med takdekke på, sier hun.

– Hva slags jobb de har gjort med takseringen i kommunen må fuglene vite, sier hun.

Omstridt

Det var tverrpolitisk enighet om utvidelsen av e-skatten da kommunestyret gjorde sitt vedtak i fjor, selv om Høyre eksempelvis erkjente at de gjorde det med tungt hjerte.

Alternativet var å styre kommunebudsjettet, som også er tynget av stor gjeld, enda et steg Robek-lista og styring fra Fylkesmannen.

Det er firmaet Verditakst AS som har gjort beregningene gjennom vinteren, og folk i kommunen har ventet i spenning. Men da fakturaene startet å dumpe ned i postkassene, startet rabalderet.

Fiskerhytte til 225.000

Evelyn Olsen Lid luftet frustrasjonen sin i et leserinnlegg i Sør-Varanger Avis. I tillegg til lekehytta, vil hun klage på flere avgjørelser hun mener er helt feil.

En gammel, liten fiskerhytte de har ute på Kjelmøya, er taksert til 225.000 kroner. En nausttomt hun fester, men som brukes av en rekke båteiere til vinteropplag, er definert som skattbar hyttetomt på 1.000 kvadrat.

Det gir en årlig festeavgift på 90 kroner.

– Det er jo ikke store summene, men det handler om prinsipper. Jeg ringte og spurte Finnmarkseiendommen, jeg, om jeg nå i prinsipp kan bygge hytte på tomta. Men da var svaret klart nei, sier hun

Det eneste som er på tomta, er båter og skur til å ha motorene i.

– Siden jeg må betale for den, skal jeg da liksom jage vekk de andre som har båter der? spør hun.
 

Kommentarer til denne saken