(Finnmark Dagblad)

Greiner, som har skrevet bok om nordlendinger som lykkes utenlands, holdt nylig et foredrag for næringslivet i Tromsø.

Under foredraget trakk han frem det han mente karakteriserte personene han hadde portrettert, deriblant det å takle og respektere flerkulturellhet.

- Fikser du ikke det, blir det vanskeligere å lykkes internasjonalt, framholdt han.

I motsatt ende av skalaen brukte han ett eksempel fra nord:

- I en Facebook-gruppe jeg vet om, så sitter folk daglig og dyrker konspirasjonsteorier om samisk separatisme. De mener at samer ikke er urfolk og at sjøsamer ikke finnes. Daglig kan du se postinger full av mistro til det meste av det samiske samfunnet, og få blir spart. Vinnerskaller kaster ikke bort tiden på sånt.

Overfor Finnmark Dagblad bekrefter Greiner sitatene og at han siktet til Facebook-gruppa «Gjenopprett ytringsfriheten og demokratiet i Finnmark».

- Jeg er ikke medlem der nå, men sist jeg tittet innom hadde noen postet noe om Donald Duck på samisk. Det beskriver nivået ganske godt. For øvrig ville jeg sagt akkurat det samme om noen som holdt på sånn overfor andre sin hudfarge, tro eller legning. Det er viktig å diskutere, selv samiske spørsmål. Men det blir best med et visst presisjonsnivå. Det handler om mennesker, det må man ikke glemme.