Gå til sidens hovedinnhold

Ville stanse gruvedrifta

Artikkelen er over 11 år gammel

Det gikk ikke helt etter planen da to aksjonister torsdag trengte seg inn i separasjonsverket på Sydvaranger Gruve for å stanse driften.

(Finnmarken)

Etter uten hell å ha bedt gruveledelsen om å stoppe alle utslipp i fjorden, bestemte de to aksjonistene seg for å ta saken i egne hender.

Med kjetting rundt livet trosset aksjonister fra Neptune Network ledelsens advarsler, og tok seg inn på separasjonsverket.

– Vi kan ikke la dem pøse ut tonnevis med avfallsmateriale uten at de har et overvåkingsprogram for fjorden, sa Frank-Hugo Storelv, den ene av aksjonistene.

Mislykket forsøk

Planen var å ta seg inn i separasjonsverket for å lenke seg fast, og bli der helt til gruva stanset produksjonen. Men gruva kom dem i forkjøpet.

– Vi stanset produksjonen for noen timer siden for å utføre et større vedlikeholdsoppdrag. Produksjonen vil være nede til mandag morgen, sa Per Helge Høgaas da vi fulgte de to aksjonistene rundt inne i separasjonsverket.

Gruvesjef John Sanderson ble også med på den ufrivillige befaringen, og syntes det var synd at de to aksjonistene valgte å uttrykke seg på denne måten.

– Vi skal ha det første møte i miljøressursgruppa neste uke. Da har vi invitert til sammen ti organisasjoner til å komme med innspill. Neptune Network har også blitt invitert.

Selv om ledelsen muntlig ba aksjonistene om å holde seg unna området, ble ikke politiet tilkalt.

– For all del, de må bare se seg rundt. Vi har ingenting å skjule, sa Høgaas.

Overvåkingsprogram

Bakgrunnen for aksjonen er det aksjonistene karakteriserer som Sydvaranger Gruves mangel på overvåkingsprogram av gruveavfall.

– Sydvaranger Gruve har fått tillatelse av Klima- og forurensingsdirektoratet til å slippe ut millioner av tonn avfall uten å ha et overvåkingsprogram. Det er helt utrolig, sa Marie Frogner, den andre av de to aksjonistene.

– Vi forholder oss til de retningslinjene Klima- og forurensingsdirektoratet har gitt oss. Vi har også drevet gruvedrift her i mange år tidligere, og har dokumentert virkningene av dette, sa Høgaas.

Til tross for produksjonsstans mente de to aksjonistene ikke at aksjonen var forgjeves.

– Dette er fantastisk. Nå har vi panorama over hele produksjonen, men jeg synes det er uforståelig at de tør å la oss være her. De virker som de ikke tør å la politiet komme opp hit å se hva de holder på med, sa Storelv.

Da det var liten vits å lenke seg fast, ble de to aksjonistene stående på et platå inne i separasjonsverket.

– Det er jo ikke noe vits å lenke seg fast, så lenge ingen fjerner deg.