Vil ta lappen fra «fjellklatrerne»

PÅ TUR: Stefan Lunde var på fisketur med kompiser mandag formiddag. Han mener noen fjellområder burde vært satt av til fri kjøring og klatring med snøskuter. Foto: Ola Solvang

PÅ TUR: Stefan Lunde var på fisketur med kompiser mandag formiddag. Han mener noen fjellområder burde vært satt av til fri kjøring og klatring med snøskuter. Foto: Ola Solvang

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Førerkortbeslag er politiets nye våpen mot ulovlig fjellklatring med skuter. Er det rett å ta lappen fra «fjellklatrerne»?

DEL

følge politiet har omfanget av den ulovlige snøskuterkjøringen økt kraftig de siste to årene. «High Marking», eller klatring med motorsterke snøskutere er blitt en populær ekstremsport.

– Det er dessverre blitt et omfattende problem, og vi får inn mange bekymringsmeldinger fra hele politidistriktet, sier politioverbetjent Rolf Arne Solli til Nordlys. Han koordinerer innsatsen på miljøområdet.

– De siste 2-3 årene har det vært et minimum av kontroller. Jeg tror vi er nødt til å øke tilstedeværelsen dersom vi skal komme den ulovlige kjøringen til livs, sier Solli.

Flere bryter loven

En av de som er ute i felt er politibetjent Frank Båtnes i reinpolitiet. I helga knep han en synder under en kontroll i Oksfjord-området i Nordreisa. Hittil i år er om lag 15 personer anmeldt for ulovlig snøskuterkjøring i Nord-Troms.

Under kontrollen i Oksfjord kunne han konstatere at sporene går på kryss og tvers i mange svært bratte fjellområder.

– Vi ønsker å komme denne farlige sporten til livs. Sjansen for å utløse skred, eller å bli utsatt for andre alvorlige ulykker er stor når man kjører opp i loddrette fjellsider, sier Båtnes.

– I tida framover vil vi ha spesielt fokus på denne formen for fjellklatring, og vi har fått grønt lys for å reagere med førerkortbeslag, i tillegg til straffereaksjon for brudd på motorferdselsloven.

I Nordreisa har kommunen tilrettelagt for lovlig snøskuterkjøring i et 250 kilometer langt løypenett. Til tross for dette kjøres det aktivt i fjellområder utenfor løypene.

– Mitt inntrykk er helt klart at dette har tiltatt. Særlig i de bygdenære områdene ved kysten, sier Båtnes.

Mandag formiddag var det lite trafikk på Røyelløypa nederst i Reisadalen. Stefan Lunde var blant de få som var på tur denne formiddagen. Han var på isfiske på Ragasjavri sammen med kamerater.

– Det er mange som synes det er utfordrende og gøy å kjøre i løssnø. Jeg skulle ønske man kunne sette av et begrenset område til fri ferdsel. Man gjør jo ingen fortred. Ragasjavre, der vi sitter i dag, kunne for eksempel egnet seg veldig bra som et slikt område, sier Lunde.

Er det rett å ta lappen fra «fjellklatrerne»? Kommentér det nedenfor:

Artikkeltags