Vil leie ut Fruholmen

Artikkelen er over 13 år gammel

Kystverket åpner nå for utleie av Fruholmen fyr. Nystartede Måsøy reiseliv kan nesten ikke vente med å komme i gang.

DEL

(Finnmark Dagblad) - Dette er kjempeinteressant. I reiselivssammenheng vil Fruholmen fyr bokstavelig talt være et fyrtårn for all turistvirksomhet i vår kommune, sier Alfred Stabell i Måsøy reiseliv.

Det er Kystverket som har eiendomsrett på fyrtårnene langs norskekysten. For å finansiere drift har etaten valgt å selge unna noen få fyr. Først ut i Finnmark var Helnes utenfor Honningsvåg. Nordkapp kommune kjøpte fyret, og leide dette ut til private aktører. Nå står Makkaur fyr utenfor Båtsfjord for tur. Samtidig understreker distriktsledelsen for Kystverket i Troms og Finnmark at de vil ha leieavtaler for andre fyr, Fruholmen inkludert.

Vedlikehold

- Om vi får inn leietakere som kan drive fyret som et turistmål, er vårt eneste kriterium at de vedlikeholder bygningene slik at de beholder sin nåværende standard, sier plan- og kystforvaltningssjef i Kystverket, Arve Andersen.

- Hvilke summer snakker vi om?

- Om vi har sagt at vedlikeholdsarbeidet skal ha et budsjett på 50.000 kroner årlig, så vil dette være leiesummen, sier Andersen.

I Troms og Finnmark har Kystverket allerede inngått leieavtaler for Hekkingen fyr i Sør-Troms, Slettnes fyr og Kjølnes fyr.

Må spare

Etaten har de siste to årene blitt pålagt av Kyst- og fiskeridepartementet å spare inn 12 millioner på nasjonalt nivå. I Troms og Finnmark utgjør innsparingen for inneværende år 500.000 kroner. I fjor meldte Måsøy kommune sin interesse for overtakelse av Fruholmen fyr. Da ønsket Kystverket ikke å snakke om leieavtaler. Kommuneadministrasjonen uttrykker overraskelse over at forholdet har endret seg.

- Da vi var i kontakt med Kystverket i fjor sa de ingenting om utleie, sier rådmann i Måsøy, Leif Vidar Olsen.

- Er utleie interessant?

- Sett fra rådmannens ståsted vil vi heller eie fyret. Men jeg presiserer at dette etter hvert vil bli et politisk spørsmål. Poenget er at Kystverkets utspill er veldig interessant, sier Olsen.

God start

For Måsøy reiseliv kan en leieavtale for Fruholmen fyr være den starten selskapet har håpet på. Alfred Stabell understreker imidlertid at en rekke puslebiter må på plass før man ha på plass faste turer til fyret.

- Vi er ferske i bransjen, og bygger for tiden opp et nettverk som kan ta hånd om turister som skal ut til fyret. Men Fruholmen er sammen med Hjelmsøystauren markedsført som Måsøys viktigste turistattraksjoner, og det er soleklart at dette er gode nyheter, sier Alfred Stabell.

Artikkeltags