(Finnmark Dagblad)

- Den ene dagen var det jeg som skal ha angrepet, den neste en demon, sier organist Ivar Iversen.

Organist Ivar Iversen i Nesseby ble først anmeldt av presten. Så trakk hun tilbake anmeldelsen og forklarte at angrepet hadde skjedd på 900-tallet, i et tidligere liv...

Det var i mai i fjor at presten anmeldte organisten for et angivelig kvelertak hjemme hos henne klokka kvart på åtte om morgenen den 3. mai. Noen dager etter trakk hun anmeldelsen tilbake. Politiet henla deretter saken fordi presten ikke ønsket å forfølge saken videre, skrev Finnmarken lørdag.

Reagerer

Nå har presteforeningen uttalt seg. I en pressemelding bekrefter foreningens advokat, Ruth-Line Walle-Hansen at det har vært en konflikt mellom organisten og presten.

"Denne saken ble avsluttet ved et forsoningsmøte i november 2011 der begge parter ble forlikte og anså saken som oppgjort. Da er det meningen at partene ikke skal drive saken videre i media, noe presten ønsker å være lojal mot. Presten og Presteforeningen reagerer på bakgrunn av dette på organistens utspill. Det kan være fristende å gå i rette med uttalelser som er fremkommet i media nå, men presten velger å avstå i lojalitet mot den forsoning som ble oppnådd i november 2011", heter det i foreningen.

Verken presten eller presteforeningen vil gi uttalelser utover dette.

- Demon med gule øyne

En måned etter bestemte organist Ivar Iversen seg for å anmelde presten for falsk forklaring.

- Jeg mener at jeg har blitt urettferdig behandlet, sier Iversen til Nordlys. Han sier han ble oppringt av presten i ettertid, der hun ba om unnskyldning, men samtidig kom med en rar forklaring.

- I juli i fjor fortalte hun meg at det ikke var meg, men en demon med lysegule øyne som var på besøk hos henne.

- Den ene dagen var det jeg som var på besøk, og den andre dagen var det en demon. Så da sa jeg at hun kunne si det til lensmannen at alt var bare tull, sier Iversen til Nordlys. Politiet henla også Iversens anmeldelse av presten grunnet mangel på bevis.

- Vi fant ingen bevis for å kunne gi en straffereaksjon, sa påtaleansvarlig Eli Nessimo i Østfinnmark politidistrikt til Finnmarken lørdag.

Føler seg utstøtt

Personalkonflikten i Indre Finnmark prosti endte i november i fjor med at presten sa unnskyld og at organisten tilga henne. I ettertid føler likevel organisten at han ikke er blitt ordentlig renvasket og at mistanken henger over ham. Han reagerer spesielt på en formulering i den håndskrevne forsoningsavtalen mellom de to, der det står at presten ble tilgitt «etter en hendelse i prestens bolig», noe Iversen mener indikerer at han faktisk skal ha vært der. Han understreker at han aldri kunne ha vært hos presten så tidlig på morgenen på grunn av at han tar seg av sin syke kone.

- Det er trasig å bli behandlet slik etter å ha sittet på den orgelkrakken og jodlet sammen med dem i 20 år.

Han understreker at han ikke hadde noen samarbeidsproblemer med presten før han ble anmeldt i fjor vår.

Kjenner detaljene

Biskop Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland bispedømme bekrefter overfor Nordlys at han er kjent med detaljene i saken, men er ellers taus.

- Dette er en meget omfattende sak som jeg ikke har lyst til å kommentere detaljene i.

- Presten skal ha ringt organisten og unnskyldt seg, og forklart at det var en demon, og ikke organisten, som var hjemme hos henne. Er du kjent med dette?

- Det vil jeg ikke kommentere i det hele tatt.

- Forstår du at organisten føler at han sitter igjen med svarteper i denne saken?

- Det er inngått en kontrakt mellom de to. Vi har regnet med at de har gjort opp denne saken, sier Kjølaas.

- Er det ofte at dere behandler saker med demoner involvert?

- Denne saken er spesiell, avslutter Kjølaas.