(Finnmarken)

Vardøkvinnen Lone Ebeltoft tror sjamanismen har stort potensial i naturfylket Finnmark.

– Vi trenger bare tre finnmarkinger til å stifte trossamfunn her også. Vi har allerede gjort alt papirarbeidet, frister hun.

DEBATT: Tror du sjamanismen slår an i Finnmark?

For to år siden hadde Kyrre Gram «White cougar» Franck en visjon i en drøm. Han skulle starte opp trossamfunnet.

– Det er en stund siden jeg fikk denne beskjeden, men det har vært en del utfordringer, forteller han.

For å få etablert et nytt trossamfunn må fylkesmannen godkjenne det. Å?få ordnet med de riktige papirene, har dermed tatt tid. Og Fylkesmann i Tromsø har heller ikke hatt rutinene for å behandle slike søknader i fingrene. Det er svært uvanlig at det blir søkt om å opprette nye trossamfunn som ikke har utspring i kristendommen.

– Vi brukte også litt tid på å få fylkesmannen til å forstå at dette ikke var noe tull, men at vi var oppriktige i vår søknad, forteller Franck.

I finnmarksånden

Som vardøkvinne, mener Ebeltoft at sjamanismen alltid har ligget nært hennes hjerte.

– Jeg har alltid elsket å være ute. Ute finner jeg en ro og tilfredshet, jeg aldri har funnet innendørs, sier hun.

I Tromsø har forbundet pleid å samles til fellesskap rundt et bål – og da gjerne med trommer.

– Trommer er jo verdens eldste instrument. De får ut energien, forklarer Ebeltoft.

Fra oppveksten minnes hun bål på hvert et nes og ser derfor på Finnmark som en ultimat vugge for sjamanismen.

– Sjamanisme er et natursyn,?en naturreligion, som de fleste har i seg, sier hun.

Hverdagsreligion

Franck har røtter fra Kirkenes, og kan skilte med at hans forfedre er foreviget i gatenavnet Lønboms plass. Han tror mye av sjamanismen er en så naturlig del av den lokale kulturen at folk ikke tenker over det.

– Når noen slår seg, blåser du gjerne på såret. Du tenker ikke på at det er en gammel sjamanistisk healing, sier Franck.

De satser nå mot å finne de tre lokale personene de trenger for å stifte et lokalt trossamfunn i Finnmark.

– Jeg tror det er viktig å forstå at det ikke er så mystisk. Å?samles rundt et bål, er en sosial greie. Og det passer for alle i alle aldere. Jeg tar med meg sønnen min, forteller Ebeltoft.

Lav terskel

Det Sjamanistiske forbund i Tromsø har nettopp kommet seg på beina. De holder nå på å fikse organisasjonsnummer i Brønnøysundregisteret, slik at de kan starte og ta inn medlemmer.

– Du trenger ikke å være sjaman for å være medlem. Det er på samme måte som at du ikke trenger å være prest for å være kristen, påpeker Ebeltoft.

De vil ta inn to type medlemmer. For dem som er utmeldte av statskirka får forbundet offentlig støtte per medlem, men de åpner også døra for kristne, muslimer og andre som har en tilleggsreligion.

Gift deg på hytta

En av fordel av å bli godkjent som trossamfunn er at forbundet nå kan gjennomføre offisiell dåp, bryllup og begravelse. Ebeltoft tror dette vil slå an.

– Hvem har ikke lyst å gifte seg ute. Du slipper å presse deg inn i kirka. Du kan velge et sted som betyr noe for deg. Du kan vies oppe på en fjellknaus eller på hytta di, utbryter hun.

Selv ser Ebeltoft på sjamanismen som «kirka i naturen».

– Jeg er ikke kristen. For meg viser bare kristendommen en side av sannheten. I sjamanismen har vi moder jord og far, som er sola. Det er det feminine som er det sterke, forklarer hun.

Vanskelig å si nei

Assisterende fylkesmann i Finnmark, Tor Stafsnes, behandler gjerne søknaden fra et potensielt tilskudd til Finnmarks trossamfunn.

– Jeg kan ikke ta stilling til trossamfunnet før jeg får inn søknaden. Men når det skjer, behandler vi den etter våre retningslinjer, sier han til Finnmarken.

Stafsnes vedgår at Fylkesmann i Troms allerede har lagt lista.

–Det er et førende premiss. Jeg har ikke satt meg inn i saken, men det har jo fylkesmannen i Troms, sier han.

Stafsnes forteller at det hører til sjeldenhetene at de mottar søknader om godkjennelse som trossamfunn.

– Det dukker jo ikke akkurat opp nye religioner, sier han.