Det er ordfører Knut Roger Hanssen i Porsanger og fylkesmann Gunnar Kjønnøy i Finnmark som har gjort en felles henvendelse til Justis- og beredskapsdepartementet om å få donert et Sea King redningshelikopter som skal settes på sokkel i Lakselv. Det skriver Finnmark Dagblad.
Til minne om innsatsen
– I forbindelse med utfasingen av Sea Kingen, ber vi om å få donert ett helikopter, til å settes på sokkel her i Lakselv. Dette er selve navet og hjemstedet for 330 skvadronen i Finnmark, skriver Hanssen og Kjønnøy i henvendelsen til departementet.
De to herrene mener at et pensjonert redningshelikopter på sokkel vil kunne stå der til minne om innsatsen som har vært gjort over årene, og som en påminnelse for viktigheten av god sikkerhets- og beredskapstjeneste.
Kjent og kjært syn
– Sea Kingen framstår i dag som et symbol på sikkerhet og beredskap for hele Finnmark. Det hvite og oransje helikopteret er et kjent og kjært syn som skaper trygghet i nordområdene, mener ordføreren og fylkesmannen.
Porsanger kommune har helt siden 1974 vært vertskommune for Luftforsvarets redningshelikoptre.
– Gjennom årene har tilstedeværelsen blitt en del av kommunens identitet. Dette vises blant annet på ordførerkjedet, hvor Sea Kingen er tatt med som ett av symbolene på hvem vi er, sier ordfører Knut Roger Hanssen.
Turistmagnet
En av 330 skvadronens grand old men, er Harry Vådahl (78) i Lakselv. Han synes forslaget om Sea King på sokkel i Lakselv er kjempeflott.
– Sjansen burde jo være stor for at forslaget går igjennom. For det er jo 12 helikoptre tilgjengelig, så ett bør kunne doneres til Lakselv, sier Harry Vådahl til Finnmark Dagblad.
Han tror dette kan bli en turistmagnet:
– Et helikopter som har vært med på å redde 36.500 mennesker siden starten i 1973, burde være noe å se på nært hold, mener han bestemt.
– Jeg ser fram til at dette kan bli en realitet.
Fløy dem hjem
Harry Vådahl gikk av med pensjon i 1992, og var da teknisk sjef på 330 skvadronen på Banak. Vådahl jobbet i redningstjenesten allerede 10 år før Sea Kingen kom i 1973.
– Jeg var faktisk med og fløy Sea Kingen fra fabrikken i England og hjem til Norge, mimrer han.
Ikke tatt stilling
Ved pressevakta i Justisdepartementet sier man til Finnmark Dagblad at det ennå ikke er tatt stilling til hva som skal skje med Sea King helikoptrene, når de fases ut. Man ønsker heller ikke å kommentere ønsket fra Porsanger kommune i media, før brevskriverne Hanssen og Kjønnøy selv har fått svaret først.
– Vil ikke ha pinne opp i ræva
– Jeg liker ikke tanken på at man skal «stikke en pinne opp i ræva på henne», og sette henne på en pidestall foran Porsanger rådhus! Det sier dagens leder for teknisk seksjon på 330 skvadronen, Asgeir Kristiansen, til Finnmark Dagblad.
– Jeg har et 28 gammelt kjærlighetsforhold til den gamle damen, og synes derfor ikke Sea King på sokkel i Lakselv er noen god idé.
Kollisjonskurs
Han er dermed på full kollisjonskurs både med sin partikollega i Høyre, ordfører Knut Roger Hanssen, og sin gamle tekniske sjef, Harry Vådahl.
–Ordføreren kan finne noe annet smart å henge på stolpen. Men ikke «my old lady», sier Kristiansen bestemt.
Må ikke skrotes
Han sier at selv om Sea Kingen fases ut av redningstjenesten i Norge, så er helikopteret fortsatt brukbart til andre nyttige oppdrag.
– Gode eksempler som andre har nevnt, er til humanitær hjelp, eller som brannslokkingshelikopter. Selv om Sea Kingen er gammel, er de fortsatt for gode til å skrotes. Helikoptrene kan komme til nytte for andre, mener Kristiansen.