Vil bort fra svinestien

RØRTRØBBEL: Avløpsrøret lekker, så Tom Arne må sikre seg med en pose for å unngå at vannet samles på gulvet.

RØRTRØBBEL: Avløpsrøret lekker, så Tom Arne må sikre seg med en pose for å unngå at vannet samles på gulvet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tom Arne Sukuvara (44) ønsker seg bort fra det han omtaler som rottereiret. Han er en av beboerne i kjelleretasjen på «Søsterhjemmet», som Finnmarken skrev om fredag.

DEL

– Det er grisete, uhygienisk og rett og slett ubehagelig å bo her. I tillegg sliter jeg med fukt, råte og muggsopp i leiligheten min. Nei, dette vil jeg bort fra, før jeg blir enda sykere, sier Sukuvara.

Har slitt

44-åringen har astma, og bruker medisiner for å holde pusten passe gående. Han har bodd i Amtmannsgate 28 i åtte måneder, og sier at han nektes å få et nytt sted å bo fordi han tidligere har hatt trøbbel med å betale husleien.

– Men nå kan jo den bare tas rett fra trygda. Så da bør det være null problemer, sier den uføretrygdede mannen.

Tom Arne betaler 4500 kroner i måneden for leiligheten han leier gjennom sosialtjenesten i kommunen. Beløpet inkluderer strøm, og byr på det han selv omtaler som ei fengselscelle.

– Det er jo supersmått her inne. Kan da ikke være mer enn en 35 kvadratmeter. Og med den standarden, og det miljøet som er her, så synes jeg leieprisen er altfor drøy, sier Sukuvara.

Har klagd

44-åringen har levd et røft liv. Det innrømmer han. Flere dommer har han dratt på seg, og fengselslivet kjenner han fra innsiden.

– Jeg har ikke alltid vært like smart i valgene mine. Men jeg prøver å bli bedre, og har et håp om etter hvert å få meg en jobb. Noe av det å bli bedre på mange vis handler også om et anstendig sted å bo. Det føler jeg ikke at jeg har nå, sier vadsømannen.

Sukuvara sier han har vært i kontakt med både sosialtjenesten og Byggforvaltning, som har ansvaret for selve bygningen.

– Jeg har klagd på badet og kjøkkenet, men de sier jeg bare kan bruke fellesarealene dersom jeg ikke liker mitt eget. Men det har jeg ikke lyst til, sånn som det ser ut på fellesbadet og felleskjøkkenet. Først og fremst ønsker jeg meg et nytt, og litt større sted, der jeg kan nyte dagene sammen med kjæresten min og hunden min, sier Tom Arne Sukuvara.

– Må vaske og lufte

Driftsleder Werner Schjetne stiller seg undrende til om det skal være problemer med muggsopp i leiligheten til Sukuvara.

– Vi skal selvsagt sjekke opp dette, men så langt jeg vet så er det ikke noen problemer med dette per i dag. Vi opplever som oftest at når det oppstår problemer i leilighetene så handler dette rett og slett om feil bruk, sier Schjetne i Byggforvaltning.

Han vil ikke hevde at det er Sukuvara selv som uten å vite det har laget problemene, men forteller at det kan være en mulighet for det.

– Dette er jo en bygning som ble bygget på 50-tallet, og sist renovert for tre år siden. Da ble blant alle vinduene skiftet ut. Det viktigste for beboerne å huske på er at det må holdes rent over alt, og det må luftes godt. Vi tar gjerne en ny tur og sjekker forholdene dersom vi kan bidra med gode råd for å kunne bo bra, sier Werner Schjetne.

Ingen alternativer

Sosialtjenesten i Nav Vadsø har ingen andre alternative boliger å tilby enn de på Søsterhjemmet.

– Vi er kun forpliktet til å skaffe tak over hodet, loven sier ikke noe om at det må være leiligheter eller andre spesifikasjoner. Samtidig er det selvfølgelig ikke ønskelig at sosialklienter skal bo under sånne forhold over lengre tid, sier Vivian Wara, konstituert enhetsleder for sosialtjenesten i Nav Vadsø.

Sosialtjenesten disponerer ikke selv noen bygningsmasse, og er dermed nødt til å leie fra kommunale Byggforvaltning. Sistnevnte har rett til å bestemme hvem de eventuelt ikke vil leie ut til, og med det står ikke sosialtjenesten igjen med andre alternativer enn Søsterhjemmet. Da er eneste alternativ at sosialklientene selv finner et eget sted å bo.

– Det er ingenting i veien for at de kan ordne seg selv. Da kan vi eventuelt gå inn og vurdere om vi skal gi økonomisk støtte til å dekke boutgiftene, sier Wara.

Artikkeltags