– Jeg fikk nu gjort litt hagearbeid i dag

«NOK NÅ»: Når våryren kribler og man ikke får gjort hagearbeid, tys det til humor: «Fikk nu gjort litt hagearbeid i dag», sier fotografen. Bildet er gjengitt med tillatelse.

«NOK NÅ»: Når våryren kribler og man ikke får gjort hagearbeid, tys det til humor: «Fikk nu gjort litt hagearbeid i dag», sier fotografen. Bildet er gjengitt med tillatelse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vinteren nekter å slippe tak i Finnmark.

DEL

Vi har fått nok nå! Slik må man tolke værsyke Finnmarkingenes utallige Facebook-statuser om snø og sommeren som så langt har uteblitt. Man har jo knapt sett våren. Senest torsdag ble en vei uværstengt i Nordkapp og kolonnekjørt dagen etterpå.

Folk har måtte børste snø av bilene sine fredag. På Banak lufthavn måtte Widerøe-sjefen Tore Samuelsen og de ansatte avvise et fly på morgenkvisten med Di-icing kjøretøyet deres. «Trur vi må ha bilen klar enda noen uker», skriver han spøkefullt på Facebook.

– Vi hadde snø i morges i Lakselv. Hvis det fortsetter å snø, må vi ha Di-icing bilen ute til det slutter å snø. Vi vet hvor vi bor, sier Samuelsen.

En Finnmarking fikk i det miste gjort litt «hagearbeid» da vedkommende, med et glimt av galgenhumor, skrev «satan» i snøen. «Man må flire litt av værsyka», sier fotografen.

(Artikkelen fortsetter under.)

Treg vår

Kirsti Bergstø fra Nesseby kikket også ut av vinduet torsdag og måtte konstatere at det er en treg vår i år.

– Det har vært svære «snøfiller» som har lavet ned. Det er lett å bli værsyk i mai. Det er jo en måned der resten av landet blomstrer og er full av vår, men vi har snøfall og skittvær, sier hun.

Og legger til:

– Mens det lavet ned i går, er det en fantastisk flott dag i dag. Sola skinner og fuglene kvitrer.

Sommeren venter nok rett rundt hjørnet, håper hun. Gleden over å få sol etter mørketid gjør i alle fall folk nordfra mer euforisk enn befolkningen øvrig i landet, ifølge henne.

(Artikkelen fortsetter under.)

Glem shortsen

På denne tiden i fjor må det også sies at det var skikkelig varmt i Finnmark, kanskje uvanlig varmt – for fylket å være. Men i år er det en diskusjon om at været som er nå, var normalt før – mens andre er bestemt på at det ikke er innenfor normalen, selv om det forekommer. Hva som er riktig, må andre svare for.

Men spørsmålet mange vil ha svar på nå, er når tid vi egentlig skal få badetemperatur i Finnmark. Vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig er kjapp i replikken:

– Du kan bade hele vinteren hvis du vil, sier hun og finner fram en god latter.

Og spør hva man legger i badetemperatur?

– Jeg ser for meg at det tar tid for folk flest får badevær, svarer hun selv.

Blir varmere søndag

De nærmeste dagene og neste uke ser det ikke ut til at det skal komme så mye snø – men temperaturen vil fortsette å være lav fram til søndag.

– Det kommer litt nedbør når vinden snur til sørøstlig retning på søndag. Det kommer litt varmere luft inn da, sier hun.

Men sommeren kommer ikke med det første, for det ser ut til at temperaturen senere vil synke igjen.

– Det tar litt tid før det blir sommer, avslutter meteorologen.

Så mye varmere blir det

Langtidsvarselet Tirsdag Onsdag Torsdad Fredag Lørdag Søndag Mandag Tirsdag Onsdag
Vardø
Vadsø
Hammerfest
Kautokeino
Alta  
Loppa
Hasvik
Kvalsund
Måsøy
Nordkapp  
Porsanger
Karasjok
Lebesby
Gamvik
Berlevåg
Tana  
Nesseby
Båtsfjord
Sør-Varanger

Kilde: Yr.no 26. mai 2017

Artikkeltags