Nå kommer «mini-Ylva» til Nord-Norge: Kan bli 49 effektive kuldegrader

BRRRR: Kalde, arktiske luftmasser er på vei mot. Utover helga synker gradestokken gradvis, og på søndag får vi de laveste temperaturene. Noen skyer kan hindre sprengkulde, men der det blir klarvær kan det bli under -30 grader, melder Meteorologisk institutt.

BRRRR: Kalde, arktiske luftmasser er på vei mot. Utover helga synker gradestokken gradvis, og på søndag får vi de laveste temperaturene. Noen skyer kan hindre sprengkulde, men der det blir klarvær kan det bli under -30 grader, melder Meteorologisk institutt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Farevarsel, sterk vind og sprengkulde

DEL

[NORDLYS]: Mot slutten av 2017 traff ekstremværet «Ylva» Troms og Nordland, med sterk sørøstlig vind som gjorde til dels store skader på steder som var spesielt utsatt for vindretningen.

Værfenomenet var spesielt i den forstand at sterk vind som regel kommer fra vest.

Nå får vi en liknende værsituasjon, men riktignok i betydelig mindre skala, ifølge NRK og Avisa Nordland, som omtaler værfenomenet som «mini-Ylva».

Et lavtrykk fra sør nærmer seg et høytrykk over Spitsbergen, noe som skaper et relativt kraftig vindfelt. Resultatet er sterk vind fra sørøst over store deler av Nord-Norge.

– Ja, det er litt av det samme som under ekstremværet «Ylva», men langt fra så sterkt. Denne værtypen, med mye vind fra sørøst og kald luft, er ikke så uvanlig i nord på vinterstid, sier vakthavende meteorolog Jon Austrheim til Nordlys.

Farevarsel til sjøs

Austrheim sier at vi allerede fredag morgen har vært oppe i sterk kuling i utsatte fjordstrøk.

– I tillegg har temperaturene gått opp i Troms. På Bardufoss har vinden gjort at temperaturene har økt fra 28 minusgrader til åtte, mens i Tromsø ligger vi nå på 5 minusgrader her på toppen av Tromsøya, sier Austrheim.

– Vinden gjør likevel til at den følte temperaturen går ned, så det føles nok minst like kaldt som det gjorde i går, legger meteorologen til.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel i forbindelse med kulden og vinden myntet på sjøfolk.

«Moderat ising på fartøy nær land, fra fredag morgen også Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark», heter det i varselet.

For Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten er det sendt ut gult farevarsel grunnet kraftige vindkast.

– I Troms og Finnmark blir det frisk bris til liten kuling. I indre strøk, der det er ventet rundt 30 minusgrader, kan de effektive minusgradene derfor bli på 48 til 49 hvis det er klarvær, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Magni Svanevik til VG.

Sprengkaldt i fjellet

Lørdag roer vinden seg noe, kun for å ta seg opp igjen søndag. Da synker temperaturene også kraftig.

– I Tromsø blir det minus 12–13 grader søndag, mens det i innlandet blir rundt minus 20. I utsatte fjordstrøk ligger det an til stiv kuling. Kombinasjonen gjør at det blir fryktelig kaldt på fjellet, sier Austrheim.

Han eksemplifiserer hvordan vinden påvirker den følte temperaturen:

– Stiv kuling og minus ti grader føles som minus 22.

Mulig liten storm

Tromsø-meteorolog Eirik Samuelsen driver «Eiriks værblogg» på Facebook.

Han skriver at det ligger an til å bli mest vind fredag.

«Det blir sterk kuling, ja kanskje liten storm, utsatte steder, og sterke vindkast lokalt. Store variasjoner. Det kan bli lite vind mange steder også. F.eks. blåser det sterk kuling fra sørøst nå på Hekkingen, mens det er vindstille på Langnes. Som kjent bruker ikke sørøsten å ta veldig godt i Tromsø».

Han ber folk være obs på frostskader etter hvert som den følte temperaturen synker.

«Pass på forfrysningsfare der det blir vind. 5–10 minusgrader, og enda kaldere, når det er vind, er ikke noe særlig. Det er særlig søndagen som det nok blir som «surest".»

Tørt og kaldt

Utover i neste uke vil vinden gradvis avta, men temperaturene holder seg godt på minussiden.

– Det ser ut til at vi beholder den kalde værtypen med fralandsvind. Spør du meg, så synes jeg det er mye bedre enn nullføre, slaps og hålke, sier vakthavende meteorolog Jon Austrheim ved Værvarslinga for Nord-Norge.

– Du ser ingen lavtrykksaktivitet med påfyll av snø i dine prognoser?

– Det er litt lavtrykksaktivitet i området, men det kommer ikke hit. Vi får varierende skydekke, og muligens et snøfjon eller to på mandag, men det blir ikke noe særlig å snakke om. Prognosene så langt tyder på tørt vær fremover, svarer meteorologen.

Artikkeltags