Meteorologene med spesiell advarsel i helga: – Uvanlig i mai

BØLGER OG VIND: Vinden er ventet å være på sitt kraftigste på lørdag. Den kraftige vinden vil føre til svært høye bølger.

BØLGER OG VIND: Vinden er ventet å være på sitt kraftigste på lørdag. Den kraftige vinden vil føre til svært høye bølger. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Pass på fortøyningene!

DEL

[NORDLYS]: Mens det er strålende sol og varmerekord i sør, kan vi vente oss ganske andre tilstander i nord – mye vind og meterhøye bølger vil prege helgeværet. Meteorolog Geir Bøyum ved Vervarslinga i Nord-Norge advarer:

– Vi kan vente oss bølger mellom tre og seks meter utenfor Troms. Det er mye, og å dra ut i småbåt blir uaktuelt. Det advarer vi sterkt imot. Det blir også viktig å passe på fortøyningene.

Lørdag kan bølgehøyden komme opp i hele seks til syv meter i Troms og Finnmark.

– Uvanlig i mai

Vindstyrken vil være på sitt sterkeste med vestlig sterk kuling fredag kveld, fram til lørdag ettermiddag.

– Da minker det til liten kuling, mens det tar seg opp igjen søndag med vestlig opp til stiv kuling. Det er ikke ofte vi har så mye vind i slutten av mai, som vanligvis er måneden med minst vind, sier meteorologen, som understreker at bølgene også kan være kraftige innaskjærs.

Om det kommer til å ha konsekvenser for større båttrafikk, kan han imidlertid ikke uttale seg om.

– Det kommer an på hvor alvorlig det blir, men det begynner å bli litt på grensa. Men det ser de nok best selv.

Kaldere temperaturer

Mens temperaturene ligger på rundt 14–15 grader i fylket, blir det kaldere i helga med stort sett fem til åtte grader.

– Så varmerekordene får de ta ansvar for sørpå. Men vi får komme sterkere tilbake til sommeren, og i begynnelsen av neste uke ser det faktisk ikke så aller verst ut. Vi får noen varmeblaff, vi òg, sier Bøyum.

Artikkeltags