– Hvordan ser du for deg samfunnet ditt nå, og i fremtiden? Hva er det som gjør det bra, og hvordan kan det bli bedre? Bli med i diskusjonen og plott inn dine ideer på kartet for ditt område! lyder oppfordringen på den brukerstyrte nettsiden MyBarents.com ble lansert i vinter.

På siden kan man plotte små og store ideer for byen sin rett inn i kartet, og få tilbakemelding fra andre nettbrukere.

Bak pilotprosjektet, som foreløpig innbefatter Vardø, Kirkenes, Nikel og Näätamo, står blant andre Universitetet i Tromsø og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Bakst og båt

I Vardø har det foreløpig kommet inn to forslag - signert Heidi Kvernevik.

- Vi trenger et bakeri i Vardø, skriver hun, og foreslår lokalisering ved Strandgata.

Det andre er et ønske om hurtigbåt mellom Vardø, Kirkenes og Vadsø.

Skulpturpark

I nabobyene Nikel og Kirkenes er aktiviteten høyere. Barentssekretariatet-rådgiver Atle Staalesen ønsker seg blant annet en park for samtidskunst og skulpturer ved hurtigrutekaia utenfor sentrum.

- Hundrevis av lokale og utenlandske gjester på Hurtigruten passerer daglig dette området, som minner om en steinørken. Parken vil friske opp området, og gi et bedre førsteinntrykk av byen, argumenterer han.

- Passasjerer med russlandsbussene fortjener bedre forhold. Lag en utvidet busstopp med tilliggende servicebygg og ventefasiliteter, skriver en annen nettbruker om busstoppen i Pasvikveien.

Arktisk arkitektur

Tanken bak prosjektet er at både kommunene og andre beslutningstakere kan la seg inspirere av de direkte forslagene fra nettbrukerne.

Prosjektleder Morgan Alexander Ip flyttet til Kirkenes fra Canada i sommer for å ta en doktorgrad om arkitektur i arktiske strøk. I vår skal han også rundt og gjøre intervjuer med noen av forslagstillerne.

- Dette er en veldig enkel måte å fortelle hvordan vi ønsker å leve. Alle har tilgang på disse forslagene, og dermed er det stor sjans for at noe faktisk blir gjort hvis det skaper nok engasjement på nettet, sa han til Finnmarken tidligere i år.

Selv har han et ønske om at Kirkenes vender seg mer mot Bøkfjorden i framtidig byutvikling.

Gangfelt, Lenin og kaffebar

Her er flere av ønskene fra nettbrukere i Kirkenes og omegn:

- Det ville vært fint med webkamera ved grensestasjonen, slik at reisende kan anslå ventetiden, skriver Dennis Kreminsky om stasjonen på Storskog/Boris Gleb.

- Hvorfor er det så få gangfelt i Kirkenes? spør brukeren Roy, og foreslår blant annet ett ved Rema  1000 i Prestøyveien.

- Byen er skitten. Sett opp flere søppelbøtter! Blant annet på veien mellom skolen og byen, skriver Jonny.

- Som et tillegg til den nye havnegaten hadde det vert ypperlig med en kaffebar eller lignende hvor en kunne nyte en deilig kaffe men noe søtt til - eller spist ferske rundstykker til frokost med fin utsikt utover havnen! skriver en som kaller seg Ekhorn.

- Reis en statue av Lenin. Den mannen går aldri av moten, skriver brukeren Sam, som har fått to tomler opp på dette forslaget.

- Puss opp fasadene. Byggene i gågata trenger et ansiktsløft eller to. Det vil gjøre den mye hyggeligere, skriver Olaf.

- Sett opp et stort gatetermometer i moderne design. Termometeret skal vise lokal temperatur, men også temperatur i andre deler av Barentsregionen, skriver Liza Vassilieva.

- Lag en gang og sykkelsti fra Bjørnevatn til Sandnes via Håbeth, foreslår brukeren Sandra.