Vant over barnevernet

¿ Visst er jeg glad for at fornuften seiret i Fylkesnemnda, sier Monica Johansen. Foto: Helle Østvik

¿ Visst er jeg glad for at fornuften seiret i Fylkesnemnda, sier Monica Johansen. Foto: Helle Østvik

Artikkelen er over 10 år gammel

Mor retter sterk kritikk mot barnevernet i kommunen.

DEL

(Finnmark Dagblad) Barnevernet ville ta fra henne barna, men Fylkesnemnda sa nei. Nå retter Monica Johansen (27) sterk kritikk mot barnevernstjenesten i Hammerfest.

I sitt vedtak fra juli i år hvor Fylkesnemnda ikke finner noe hold i påstandene om at Monica Johansen ikke er i stand til å ta seg av sine to små barn, blir barnevernstjenestens krav om omsorgsovertakelse blankt avvist.

I kravet fra barnevernet het det at begge barna skulle plasseres i fosterhjem. Mor skulle få samvær med barna sine kun én gang i måneden, og da med mulighet for tilsyn.

– Jeg får gåsehud av å tenke på hvor maktesløs jeg har følt meg og hvor livredd jeg har vært.

– Og jeg er mildt sagt sjokkert over hvor nedverdigende og urettferdig barnevernet tillater seg å behandle familier. Det er på tide å rette fokus mot hvordan barnevernstjenesten risikerer å ødelegge livene til folk, sier Monica Johansen.

Johansen mener at barnevernets ønske om å frata henne barna, bunner i at hun nektet en sakkyndig og komme på besøk.

Kom på «møte»

– På grunn av min ekssamboers problemer, og at politiet på grunn av han ved flere anledninger har møtt opp på døra mi fullt uniformert, kom barnevernet hjem til oss på «møter» som de kalte det.

Etter møtene fikk Johansen referater, hvor hun ble kritisert for ikke å ha hatt god nok blikkontakt med ungene, samt at hun selv skulle hatt lite mimikk i ansiktet.

– Jeg føler det som om barnevernet leter etter små feil og mangler og så blåser de opp til noe enormt. Med barnevernet på besøk skal du analyseres i en tung samtale med saksbehandlerne, samtidig som du skal være glad og lett i et naturlig samspill med barna. Hvem klarer det?

– Jeg er på alle måter ei god mor for ungene mine. Det vet jeg. Men fordi jeg følte at barnevernet bare var ute etter «å ta meg», nektet jeg den sakkyndige å komme på besøk. Jeg hadde fått nok.

Da fikk hun beskjed om at barnevernet ville bringe saken inn for Fylkesnemnda, med krav om at ungene skulle fratas henne.

Fornuft i Fylkesnemnda

Selv om det siste halve året har vært tøft, hvor 27-åringen har levd i frykt for å miste ungene, er hun i dag likevel glad for at Fylkesnemnda fikk se på saken.

– I Fylkesnemnda møtte jeg endelig vanlige fornuftige mennesker som så meg og min situasjon.

På ulike nettsteder er Monica Johansen aktiv hvor hun mottar brev og henvendelser fra foreldre som har opplevd negative møter med barnevernet. Hun har også meldt seg inn i foreninga «Gruppa for Bedre fungerende Barnevern».

– Å komme inn under barnevernet er tabu, og foreldre er ofte i en vanskelig situasjon som gjør at man både føler seg svak og underdanig. Derfor er det spesielt viktig at man har en instans som taler disse familienes sak. For også der barnevernet opptrer uforstandig, er det barna det går ut over.

– Det er selvfølgelig helt nødvendig med et barnevern. Men da må det fungere til barnas beste. Og ikke for at de som jobber der skal misbruke den makta de har, og la det gå prestisje i sakene, sier Monica Johansen.

Diskuter saken her:

Artikkeltags