Utflirte «rømkollinger» hevner seg med festival

VADSØ-PØNKERE: Bandet Dysskleksii fra Vadsø er et av de som skal opptre under Rømkollerocken-Fiilirock. Her fra Bandwagon i fjor.

VADSØ-PØNKERE: Bandet Dysskleksii fra Vadsø er et av de som skal opptre under Rømkollerocken-Fiilirock. Her fra Bandwagon i fjor. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Folk i Vestre Jakobselv har blitt kalt «rømkollinger» i åresvis. Denne helgen slår de tilbake med festivalen Rømkollerocken.

DEL

(Finnmarken) – Vi gleder oss til å vise bygda hva som finnes av kultur, sier festivalsjef Kay Roar Harila. Rømkollerocken – Fiilirock, går av stabelen i morgen lørdag 15. februar på Vestre Jakobselv samfunnshus.

Hevngjerrig festival

Festivalen skal sette dugnadsbygda på kartet, og i tillegg være en grusom hevn for årevis med harselas rundt kallenavnet «rømkollinger».

– Fra tidenes morgen var Vestre Jakobselv hovedleverandør av rømmekolle. Som takk ble vi utflirt og kalt for rømkollinger i retur. Nå slår vi tilbake med rock, sier Harila.

Navnet er valgt som et minne fra den gang Vestre Jakobselv var kjent for sin store rømmekolleproduksjon. Fiili er det kvensk/finske navnet for rømmekolle, og signaliserer at Vestre Jakobselv har en kvensk og norsk-finsk bakgrunn.

Lokal musikk

Vadsøbandet Dysskleksii skal for første gang spille i bygda, noe de ser fram til.

– Vi gleder oss veldig, og håper det kommer masse folk, sier Rashad El Gharib, trommis i bandet som spiller eksperimentell punk på norsk.

Bandet har laget musikk sammen i to år, og har blant annet spilt under Varangerfestivalen.

Sammen med The White Foxes, The Willies, Smokin’ Barrels og Linstampan, skal de lage liv i Vestre Jakobselv på lørdag. Sistnevnte har ikke bare vært med på å arrangere festivalen, men kom også med ideen.

Sammen med en arrangementskomité Harila er leder av, og klatreklubben, fikk de realisert den.

– Vi ble veldig interesserte, og startet planleggingen rundt nyttår, forteller festivalsjefen. Han vil jobbe for å få vist fram den lokale musikken.

– Vi vil gi en scene til lokale musikere, så de kan opptre for venner og kjente. Samtidig har vi prøvd å treffe bredt, men mange forskjellige sjangere.

Artikkeltags