Tysk mine på 300 kilo sprengt

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Se video av minen som søndag ble funnet i havnebasseng.

DEL

(Finnmark Dagblad) En 300 kilos mine fra krigens dager ble søndag funnet 200 meter utenfor fyrlykta på Fugleneset og sprengt mandag formiddag.

Det var mannskaper fra KNMJ Måløy som i forbindelse med ordinære farvannsundersøkelser i havnebassenget utenfor Hammerfest kom over den gamle mina fra krigen med en ROV undervannsfarkost. Først trodde man det var en stein. Da de så nærmere etter, og fant at den var så jevn og rund, skjønte man at det var noe annet, og gikk ned med dykkere.

Mina lå på 25 meter dyp cirka 200 meter ut fra fyrlykta på Fugleneset, og litt under to kilometer fra Melkeøya. Det dreier seg om en tysk GY-kontaktmine, eller hornmine, på 300 kilo. Selv om den har ligget i sjøen siden krigens slutt for snart 65 år siden, er dynamitten like god og farlig.

Mina ble natt til søndag kveld slept ut til Seiland, der den ble lagt på cirka sju meters dyp ved Ersvik. Nøyaktig klokken 10.54 mandag formiddag ble mina sprengt.

- Dette var en mine vi ikke tidligere kjente til og slike uidentifiserte miner kan være farlige både for sportsdykkere, fiskere og andre, sier skipssjefen, kapteinløytnant Bjarte Haugsvær til Finnmark Dagblad.

Han sier det fortsatt er svært mye miner, torpedoer og andre sprenglegemer fra krigen langs Finnmarkskysten. Det ble foretatt en del minesveip like etter krigen, men siden har det vært lite systematisk leting etter miner og annet rask.

Kort etter sprengningen ved Ersvik mandag var det ikke observert død fisk i område ved Ersvika, og Haugsvær og kapteinløytnant Jan Tore Færestrand sier at de normalt ikke sprenger slike miner dypere enn ti meter på grunn av at det da vil drepe mye fisk.

Sjøforsvaret har drevet farvannsundersøkelser i Nord-Norge de siste to årene, og KNMJ Måløy kom lørdag fra Alta. Toktet går nå videre til Honningsvåg, der de skal søke onsdag og torsdag. Samtidig er KNM Karmøy nå i Honningsvåg, men går videre til Kirkenes for å sokne etter en saknet russer.

Kapteinløytnant Bjarte Haugsvær sier at KNMJ Måløy nå er på et treukers tokt, og at denne type undersøkelser og søk er veldig bra både med tanke på trening av mannskaper og den samfunnsmessige nytte skipet gjør.

Nestleder i Hammerfest Fiskarlag, Geir Skogheim, sier at han finner det helt uproblematisk at man har sprengt mina ved Ersvika.

- Min umiddelbare reaksjon er at jeg lurer på hvorfor de ikke gikk rett til den gamle dumpingsplassen bare en halv sjømil unna, men ellers er dette greit. Det hadde vært verre litt utpå høsten, sier Skogheim.

Artikkeltags