Trosten fri som fuglen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

János Trosten står fritt etter bruddet med NSR. Nå vil ha kjøre sin egen politikk som han kaller: En klar samisk røst.

DEL

(Finnmark Dagblad) – Jeg kommer til å utfordre NSR i mange saker. Og februarplenumet vil bli en viktig sametingssamling og jeg vil stille godt forberedt. Da vil jeg se om NSR er for eller imot de grunnprinsipper som jeg fremmet mens jeg var parlamentarisk leder, sier en kampklar János Trosten.

Han tror Sametinget vil bli langt mer fargerikt etter hans brudd med NSR.

– Vi får se hvordan NSR takler dette, sier han og signaliserer mange heftige debatter.

Ler

Finnmark Dagblad treffer Trosten på telefon mens han er på et kjøpesenter i Tromsø.

– Jeg handler gave til kona. Det er viktigere at hun er blid enn at NSR er det, sier han med snert i stemmen og ler.

– Så bruddet har ikke tatt gnisten fra dag?

– Det er en komplisert og sammensatt sak. I alle tilfeller synes jeg NSR har håndtert dette eksepsjonelt dårlig. Jeg har følt over lang tid at vi ikke har trukket i samme retning. Det gjelder også i min tid som NSRs parlamentariske leder. Akkurat nå har jeg det veldig godt og jeg føler lettelse over av å ikke arbeide i NSR-gruppa.

Kupp

Nå er Trosten kritisk til NSR og måten partiet har styrt på den siste tiden.

– Jeg kaller det som skjer for et kupp innad i NSR. Bak står de samme fraksjonene som har vært imot meg hele tiden. Det er veldig synd for NSR ødelegger for seg selv. Jeg som enkelt individ har ikke noe å tape på å bryte ut.

Trosten antyder også at NSR skal være styrt av SV-krefter.

– Det er sterke SV-krefter innad i NSR og det er ødeleggende. Blant annet har Heaika Skums inntreden vært ødeleggende. Det har ikke velgerne likt særlig godt. Han har i alt for stor grad dratt sitt naturvernsyn inn i NSRs politikk. Jeg respekterer hans meninger om naturvern, men jeg respekter ikke at dette er blitt dratt inn i politikken på den måten det har vært gjort.

Retningen videre

Og fri som fuglen kan Trosten nå kvitre i alle retninger på Sametinget.

– Jeg har ikke vært riktig fornøyd med hvordan retningslinjene for politikken har blitt behandlet. Vi har fått Finnmarksloven på plass. Det må alle respektere. Nå må vi bygge opp infrastrukturene. Det nytter ikke å følge alt som kommer fra sentrale hold. Det er jeg og alle andre i Finnmark som skal leve med disse retningene. Og der har NSR fulgt alt for mange råd sørfra. Vi må lytte til folket, sier Trosten.

Fotfeste

Allerede denne uka skal han finne sitt fotfeste i forhold til «firerbanden» på Sametinget.

– Jeg vil avklare min politiske situasjon for å finne ut hvor jeg ligger i terrenget. Det blir samtaler om hvilken fot jeg skal gå på i forhold til dem. Detaljene og det dypere innhold må jeg komme tilbake til, men det essensielle er politikken i forhold til denne gruppa, sier han.

I forhold til Arbeiderpartiet er Trosten klar.

– Arbeiderpartiet kan få min støtte i enkeltsaker og jeg er innstilt på å jobbe sak for sak. NSR har ikke akkurat invitert til slikt samarbeid, heller det motsatte sier han.

Offensiv

Det er slettes ingen slagen og sliten Trosten som taler med media. Nei, han er klar til å arbeide for sine velgere.

– Jeg kommer til å være en offensiv politiker, og jeg vil søke allianser og samarbeide der det er fornuftig i forhold til velgerne som har stemt meg inn. Jeg vil ikke hoppe bukk over velgerne. Jeg gleder meg til neste plenum i februar, sier han.

Artikkeltags