Tror på utbygging om 15 år

Arvid Jensen, Petro Arctic Bedriftskompetanse.

Arvid Jensen, Petro Arctic Bedriftskompetanse. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Petro Arctic mener det kan gå halvannet tiår før det kommer en petroleumsutbygging i gråsonen.

DEL

Deler av petroleumsnæringen tror den neste store petroleumsprovinsen i nord kommer til å være i det omstridte området. Arvid Jensen, leder i leverandørnettverket Petro Arctic er blant dem.

I likhet med generalsekretær Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet mener han dette er et stort gjennombrudd.

Før Shtokman

Til Finnmark Dagblad sier Jensen at han har mer tro på en utbygging av olje og gass i dette området, enn Shtokman.

– Gråsonen kommer til å bli utnyttet både i forhold til olje og gass. Som finnmarking gleder man seg spesielt for Øst-Finnmark, men jeg tror vi må se 15 år fram i tid før vi har en eventuell utvinning, sier han.

Russerne sitter på geologiske data som oljebransjen vurderer som lovende. Målingene ble gjort på 1980-tallet, og geologene mener strukturene som normalt inneholder petroleum, er mer lovende jo lenger øst i Barentshavet man kommer. Også på norsk side har geologene mye kunnskap om geologi og ressurser østover.

Advarer

– Avtalen er veldig lovende, for ressursene som kan være der er mye mer tilgjengelig enn Shtokman. Særlig hvis det er snakk om olje. På lang sikt er det grunnlag for stor optimisme, sier Petro Arctic-lederen.

En annen som advarer mot å tro at ting skjer over natten, er Russlands-ekspert Arild Moe.

– Selv om man utlyser lisenser i morgen, vil det ta noen år før bildet blir så klart at man kan tenke noe industrielt. Usikkerhetene som rammer den planlagte Shtokman-utbyggingen vil også gjelde for dette området. Men det kan tenkes at kostnadsproblemene som hefter ved Shtokman kan bli mindre dersom det finnes gassfelt i det tidligere omstridte området. En del geologer tror på det, sier Moe til NTB.

Artikkeltags