Tror Kvalsund kan bli rik

Vindkraft og gruvedrift kan gi Kvalsund store inntekter.

Vindkraft og gruvedrift kan gi Kvalsund store inntekter. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Vind og gruvedrift kan gi kommunen inntekter på nær 40 millioner årlig, ifølge ordføreren.

DEL

(Finnmark Dagblad) - I forhold til folketallet, vil Kvalsund kommune få mer i avgiftsinntekter enn det Hammerfest kommune får av Melkøya. Det vil igjen bety at Kvalsund kommune om noen år vil være fylkets rikeste kommune sier ordfører Ragnar Olsen (Ap) til NRK Sapmi.

I 2014 regner kommunen med å få 28 millioner kroner årlig i eiendomsskatter fra to vindmølleparker, i tillegg til en årlig avgift fra gruveselskapet Nussir på rundt ti millioner kroner. Ifølge Olsen utgjør dette nesten halvparten av årsbudsjettet til kommunen, noe som gir handlingsrom.

Til NRK sier Olsen at Kvalsund planlegger å bygge ny skole, asfaltere veier, utbygge nye boligfelter og avsette midler til næringsfond.

Men Nussir er ikke uten videre med på at summen er 10 millioner kroner.

– Vi har jo gått med på intensjonene bak forslaget, og ser at vi nok må være med på finansieringen. Men å gjøre det via en skatt, eller en avgift på omsetningen, er mer komplisert. Vi er jo ikke den eneste bedriften i landet i næringa, og skatter og avgifter settes på et nasjonalt nivå. Nussir, som et enkeltstående selskap kan ikke gå inn i en avtale som gjør at vi skaper en ny skatt i Norge, sier Øystein Rushfeldt til Ságat.

Artikkeltags