Nordland består, Troms slås sammen med Finnmark i ny region

GLAD  FOR SAMMENSLÅING: Høyres Laila Davidsen.

GLAD FOR SAMMENSLÅING: Høyres Laila Davidsen.

Av og

Stortingsrepresentantene i tre nordligste fylkene har blitt enige om inndelingen av Nord-Norge.

DEL

De tre nordligste fylkene blir til to regioner. Nordland består. Troms og Finnmark slås sammen.

Det er utfallet av en avtale mellom stortingsrepresentantene i Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre fra de tre nordligste fylkene sammen med fraksjonslederne i kommunal- og forvaltningskomiteen fra de samme partiene.

Det bekrefter Øyvind Korsberg (Frp) overfor Nordlys.

– Løsningen var den løsningen som vi fikk til i denne omgangen. Ideelt sett, etter mitt syn, burde det vært ett Nord-Norge. Men det var ikke mulig å få til i denne omgangen. Dette er en god løsning for Troms og Finnmark, det forutsetter også at man tar høyde for og er bevisst på Tromsø-effekten.

– Hva legger du i Tromsø-effekten?

– Tromsø er jo den desidert største byen og det må man ha bevisst i tankene videre, slik at det ikke blir en støvsugereffekt ved at alt blir gitt til Tromsø. Videreutvikle Finnmark og grisgrendte strøk.

– Har dette vært diskutert i avtalen?

– Ikke som konkrete punkt i avtalen. Alle partiene som har diskutert dette, har vært veldig bevisst på at man ikke skal sentralisere mer i Nord-Norge. Her må man ivareta hele den regionen.

– Har det vært diskutert noen konkrete nye oppgaver?

– Det har vært diskutert mange forskjellige ting, men ikke konkret i denne runden. Det vil vi komme tilbake til etter hvert, sier Korsberg til Nordlys.

Det er allerede bestemt at man skal fortsette med tre fylkesmenn, slik det er i dag. Finnmarksloven gjelder i dag for fast eiendom og vassdrag med naturressurser i Finnmark fylke. Finnmarksloven vil fortsatt gjelde etter en sammenslåing mellom Finnmark fylkeskommune og Troms fylkeskommune. Sammenslåingen av Troms og Finnmark får ikke konsekvenser for tiltakssonen for Finnmark og Nord-Troms.

Sammenslåing av administrasjoner

Stortingsrepresentant Laila Davidsen (H) fra Alta som er inne på Stortinget som vara for statsråd Frank Bakke Jensen. Hun forteller til iFinnmark at Høyre Frp, KrF og Venstre ble endelig enig om en løsning i morges.

Hun poengterer at det ikke er fylkene som sådan som slås sammen.

– Det er fylkesadministrasjonene til Finnmark fylkeskommune og Troms fylkeskommune som slås sammen til en enhet, understreker Davidsen.

– Det var dette jeg ønsket. Dette blir godt for Nord-Norge, og det blir godt for Finnmark. Nå må vi i Finnmark sette oss i førersetet og kjøre Nord-Norge fremover.

– Men du er ikke redd for at storebror Tromsø skal ta alt?

– Det blir laget en avtale om fordelingen. Og Tromsø har allerede mange offentlige og statlige arbeidsplasser. Så jeg tror de vil være opptatt av å spre dette utover til Finnmark også. Så Tromsø tror jeg blir en støttespiller, og ingen motspiller, i denne prosessen, sier Davidsen.

Stortinget behandler regionreformen 8. juni.

iFinnmark kommer tilbake med mer.

Artikkeltags