(Finnmark Dagblad)

Nordsletta går i 10 klasse ved Karasjok ungdomskole, og han er en av rundt 40 elever som stilte på scenen for å markere Samefolkets dag i kulturhuset i Karasjok.

- Trommene ble brukt i gammel samisk tradisjon. Så dette passer bra på en dag som denne, sier Jan Ailo Nordsletta og smiler.

Ung markering

Lærer og mamma Anita Nordsletta er ikke i tvil. Ungdommene har begynt å få festet et godt grep om samefolkets dag, og markeringene som skjer i Karasjok.

- Det er jo en ung markering, og det er kanskje derfor ungdommene er så sentrale. Det er jo bare 13 år siden den første markeringen av samefolkets dag fant sted, sier Anita Nordsletta.

Nordsletta mener også å se at markeringen stadig blir viktigere.

- Vi har 17.mai og nå ser jeg at ungdommene begynner å pynte seg som om det var 17.mai. Det er bra. Jeg tror samefolkets dag bare vil vokse, sier hun.

Identitet

Ved den samisk videregående skolen i Karasjok er ungdommene også i fokus. Her synges samefolkets sang for full hals. Sametingspolitiker Terje Tretnes følger opp med sin egen joik til ungdommen.

- Joiken handlet om solens kraft. Kraften er i våre barn og ungdommene som vokser opp. Derfor er det viktig at barn og ungdom er i fokus i dag. De er framtiden for den samiske kulturen og språket. Ungdommene her ved skolen er allerede flotte ambassadører for samisk kultur, skryter sametingspolitiker Terje Tretnes.

Fra Hammerfest

Ungdom fra Hammerfest hadde også tatt turen for å oppleve markeringene i Karasjok.

- Det er fint å oppleve dette på nært hold her i Karasjok, sier Håkon Follien ved Båthuset Hammerfest.

Follien er sammen med flere andre ungdommer i kulturhuset i Karasjok. De er til stede for å oppleve dagen i en samisk kommune. Det tar ikke lang tid før han også trommer i vei på en svært djembetromme.

- Dette er en offentlig øving. Alle kan delta. Alle som vil får prøve, roper primus motor for trommerytmene Halvdan Nedrejord.

Varme gryter

I både Karasjok og Porsanger ble det i hele går servert tradisjonsmat som gumpus, bidos, margebein og reintunger.

- Her har vi det meste, smiler Marit Olsen der hun serverer rykende varm reintunger ved Samisk Språk og kultursenter i Lakselv.

Stille på Sametinget

Ved Sametinget var det mandag ingen spesielle markeringer i forbindelse med samefolkets dag.

- Vi har et vedtak på at vi ikke skal arrangere noe her hos oss på denne dagen. Vi vil ikke konkurrere med de lokale arrangementene. Våre ansatte får likevel lov til å delta på ulike tilstelningene under samefolkets dag, sier Heidi Salmi sametingsdirektør.

- Burde det ikke vært arrangert noe på Sametinget?

- Det skjer ikke så mye i regjeringsbygningen heller på 17. mai, ler sametingspolitiker Terje Tretnes.